DOLAR 32,3913
EURO 34,5618
ALTIN 2.381,10
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 18°C
Yağmurlu
Niğde
18°C
Yağmurlu
Çar 21°C
Per 18°C
Cum 18°C
Cts 14°C

ANITKABİR, İLK MECLİS VE İŞ BANKASI İKTİSADİ BAĞIMSIZLIK MÜZESİ.

18.04.2024
55
A+
A-

Anıtkabir’in çevresi, otomobil, minibüs ve otobüslerle dolu.
Türkiye’nin dört bir yanından koşup gelen yüzbinlerce “Atatürk Sevdalısı” Ata’sına doğru insan seli oluşturmuş, akıp gidiyor.
Çoluğu çocuğu, yaşlısı genci, 7’sinden 70’ine yüzbinler tek yürek gibi..
Ellerinde bayrak, başları dik, coşkuyla, gururla yürüyorlar..
Yüzbinler Aslanlı Yolu, bir bayrak gibi Kırmızı- Beyaza boyamış, adeta akıp gidiyor.
İnsanlar, ATA’sına kavuşmak, O’nun manevi huzurunda saygıyla eğilmek ve ellerini açıp “Dua” etmek için sıraya girmiş.
İşte, böylesine muhteşem bir tablo.
Son yıllarda yaşadığımız o acı be sıkıntılı günleri geride bırakmak isteyen, yüreği “Atatürk Sevgisi “ ile dolu, ülkesini ve insanlarını çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmak için sokağa dökülen yüzbinler aynı kararlılık içinde ATA’sına koşuyor.
İşte, Türkiye’yi aydınlık yarınlara taşıyacak olan Atatürk Gençliği, işte, 7’ne 70’e ülkesine, Ata’sına yürekten bağlı yüzbinler.
Atatürk’ün gösterdiği aydınlık yolda yürüyorlar..
Koşar gibi…
Ve, o kalabalığın içinde umutla yürüyorsunuz..
Büyük bir heyecan, büyük bir coşku ve sonsuz bir mutluluk var, bu yürüyüşte..
Bu büyülü, sihirli büyük akını gördükten sonra, inanın…
İnanın, Gelecek için endişeye hiç gerek yok.
……………
Anıtbakir’den, cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı, ulu önder Atatürk’ün, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir” sözleri ile, ulusumuzun bağımsızlığını ilan ettiği Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi Binası’na doğru yol alıyoruz. Burası, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Meclisi..
Anadolu’nun dört bir yanından Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığı için yola çıkan o isimsiz kahramanların kurduğu ilk meclis.
Ve, Türkiye’nin dört bir yanından gelmiş binlerce insan o tarihi yapıyı gezmek, Ata’sını tanımak, anlamak ve o zor yıllardaki havayı koklamak ve tekrar tekrar içine çekmek için sıraya girmiş.
Ve, yüreklerde yine o sevgi, o heyecan ve o büyük coşku var.
ATA’ya hasret..
Tıpkı, Anıtkabir’de ki manzara gibi..
İlk TBMM, bugün müze haline getirilmiş ve gün boyu kapılarını ziyaretçilerine açık tutuyor.
Meclisi gezerken, milli mücadele yıllarını, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş hikayesini, ATATÜRK’ü ve silah arkadaşlarını tanıma fırsatı buluyor, tarihin derinliklerini onlarla birlikte yaşıyorsunuz.
Meclis Binası, müze statüsünde. Öğretmenlere, öğrencilere, 65 yaş üstü olanlara ücretsiz.
Ankara’da ziyaret edebileceğiniz en güzel noktalardan birisi ilk meclis.
Mutlaka görülmesi, ziyaret edilmesi gereken bir yer.
…………………………………………..
Ankara Ulus Meydanı.
İlk Meclis’ten yokuşa doğru çıkıyor, Ulus Meydanı’nda Atatürk Anıtı’nın hemen yanı başında ki Ankara’nın simge binalarından tarihi İş Bankası Binası karşınıza çıkıyor.
Atatürk’ün şu sözleri karşınızda..
“Siyasi, askeri muzafferiyetler ne kadar büyük olursa olsunlar, iktisadi muzafferiyetler ile tetviç edilmezlerse husule gelen zaferler payidar olamaz, az zamanda söner. Bu itibarla en kuvvetli ve parlak zaferlerimizin dahi temin edebildiği ve daha olabileceği semerat-ı nafiayı tesbit için iktisadiyetimizin, hakimiyet-i iktisadiyemizin temin ve tarsin ve tevsii lazımdır.”
Bir dönem İş Bankası’nın elinden alınarak özel kuruluşlara kiralanması düşünülen ancak İş Bankası’nın kararlığı ile engellenen ve daha sonra müzeye dönüştürülen tarihi bina, bugün gerçek değerini bulmuş ve Türk Tarihi’ne, Türkiye Cumhuriyeti’nin iktisadi hayatına ışık tutan bir merkez haline getirilmiş.
Milli egemenlik için verilen askeri mücadelenin ardından tam bağımsızlığın kazanılması yolunda iktisadi bağımsızlığı temel ilke edinen Türkiye, devraldığı bağımlılık ilişkilerinden kurtulmak ve kapitülasyonları kaldırmak amacıyla kendine yeterli olmayı öncelikli hedef olarak belirlemişti.
Tarımın modernleşmesi ve tarımsal üretimin artırılması, temel ihtiyaçları karşılayabilecek sanayi sektörlerinin inşası, ticaretin geliştirilmesi ve ekonominin idaresi için gereken yapılar hızla tesis edilmiş, sümerbank, şeker fabrikaları, uçak fabrikaları, dikimevleri ve daha niceleri Türkiye’nin kalkınabilmesi ve güçlü bir devlet haline gelmesi için, o yıllarda top yekün bir seferberlik ilan edilmişti.
Bugün, cumhuriyetin o güzel kazanımlarını maalesef teker teker yok ediyoruz.
O köklü devlet kurumlarını , cumhuriyetimizin kazanımlarını tüm değerleri göz göre göre yok etmeye devam ediyoruz.
Ve bugün, bağımsızlığımız bile sorgulanır hale geldi.
Tarihi İş Bankası Binası’nın müze haline getirilmesi, Türk Siyasi ve Ekonomik hayatı için çok önemlidir. Bu müze, ulu önder Atatürk’ün, “Tam bağımsızlık için Ekonomik Bağımsızlık” sözünü doğrulayan ve sürekli hatırlatan sembol bir bina olarak sizleri bekliyor.
Müze, ülkemizin iktisadi tarihine ışık tutan kolleksiyonları ve geçen yılların eşsiz hatıralarına ev sahipliği yapıyor.
Müze’de, Oktay Anılanmert’in, “İki el, iki bacak ve iki balık”, “Dolaşan figürler” sergisini gezebilirsiniz.
Müzenin Bodrum katında, “Kiralık kasalar” bölümü, zemin ve birinci kat, “Müze”, ikinci kat sergi salonu, üçüncü kat sanat galerisi,dördoüncü kat süreli sergiler ve beşinci kat etkinlikler alanı olarak düzenlenmiş.
Türkiye’nin kültür ve sanat hayatına kalıcı katkılar sağlayan bu müze, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş hikayesini de yaşatıyor.

Bu müzenin adının ne olduğunu biliyor musunuz?
“TÜRKİYE İŞ BANKASI İKTİSADİ BAĞIMSIZLIK MÜZESİ”
Türkiye’nin bağımsızlık mücadelesindeki simge taşlardan birisi bu yapı.
Ve hala biz, tam bağımsızlık için mücadeleye devam ediyoruz.
100 yıl önce, ulu önder Atatürk’ün talimatı ile kurulan ve Türkiye Ekonomisi’ni bugünlere taşıyan bu banka, tüm engellemelere ve kötü yönetimlere rağmen bağımsızlık mücadelesini inatla sürdürmeye devam ediyor.
Ziyaret programınıza, lütfen bu tarihi binayı da ekleyiniz.
……………………….
Manoco’da Istakoz yiyemesem, Maldiv Adaları’nda tatil yapamasam, 330 Pound’luk Louis Vuitton marka kaşkolum olmasa da, benimkisi de iyi bir bayram tatili oldu, galiba.. ben

(Üstün TUNCER)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.