DOLAR 32,9449
EURO 35,7631
ALTIN 2.529,53
BIST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 26°C
Az Bulutlu
Niğde
26°C
Az Bulutlu
Cts 28°C
Paz 30°C
Pts 29°C
Sal 28°C

NİĞDE ÖMERHALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİNDE ‘‘BİYOTEKNOLOJİ YÜZYILINA DNA İLE BİR BAŞLANGIÇ’’ SÖYLEŞİSİ

NİĞDE ÖMERHALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİNDE ‘‘BİYOTEKNOLOJİ YÜZYILINA DNA İLE BİR BAŞLANGIÇ’’ SÖYLEŞİSİ
29.04.2024
145
A+
A-

Niğde Ömerhalisdemir Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinin düzenlediği söyleşi serisinin 19’uncusunda biyoteknoloji ile DNA çalışmaları arasındaki ilişkinin ele alındığı “Biyoteknoloji Yüzyılına DNA İle Bir Başlangıç” söyleşisi gerçekleştirildi.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Tuba Artan Onat’ın konuşmacı olduğu söyleşiye Üniversite Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Orhan Yalçın, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Karatepe, fakülte yönetimi, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Geleneksel ve modern DNA üzerindeki biyoteknolojinin önemine vurgu yaparak konuşmaya başlayan Onat, insan DNA’sından bahsederken, modern biyolojinin DNA’nın fiziksel olarak nasıl var olduğunu güzel bir şekilde açıkladığını belirtti.

Onat konuşmasının devamında şunları söyledi: ‘‘1953 yılında James Watson tarafından yayımlanan makalede DNA’nın önemini ve varoluşunu bilmek gerekiyor. Dünya DNA Günü 2003 yılından beri kutlanıyor ve Crick ile Watson’ın DNA’nın ikili sarmal yapısını anlatan hipotezlerini ortaya çıkaran öncü çalışmalarının önemine dikkat çekmek gerekiyor. Bitki biyoteknolojisi, gıda üretiminde daha verimli olma potansiyeline sahiptir. Bitkiler zararlara karşı dirençli olabilir ve kuraklıkla mücadelede destekleyici bir rol oynayabilir. GDO’lu yiyeceklerin üretiminde şu anda üç GDO’lu bitki türü bulunmaktadır. Bunlar pamuk, soya fasulyesi ve mısır. Ayrıca yetişkin somatik hücreden klonlanan ilk hayvan olan Dolly ile gen klonlamasından da bahsederken modern teknolojinin etik tartışmalarını da gündeme getiriyor.’’

Soru-cevap bölümüyle devam eden söyleşi akabinde Dr. Öğr. Üyesi Tuba Artan Onat’a teşekkür belgesi takdimiyle son buldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.