DOLAR 32,9449
EURO 35,7631
ALTIN 2.529,53
BIST 10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 27°C
Parçalı Bulutlu
Niğde
27°C
Parçalı Bulutlu
Paz 30°C
Pts 29°C
Sal 28°C
Çar 28°C

İNTERNET GAZETECİLİĞİ BATMAN’DA ENİNE BOYUNA KONUŞULDU

İNTERNET GAZETECİLİĞİ BATMAN’DA ENİNE BOYUNA KONUŞULDU
28.05.2024
151
A+
A-

Türkiye İnternet Gazeteciler Derneği (TİGAD) ile Batman Valiliği’nin iş birliği ile Batman’da “Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı ve Kültür Gezisi” programı düzenlendi. TİGAD’ın il temsilcileri ile birlikte Türkiye’nin dört bir yanından 70’in üzerinde gazeteci yer aldı. Programda gazeteciler, Batman’ın tarihi, turistik ve kültürel yerlerini keşfetme imkanı buldu.

Bilgisayar teknolojileri, internet ve yapay zeka… Yaşamlarımızda yaklaşık son otuz yıldır büyük bir dönüşüm ve değişime sürüklüyor insanlığı. Alışveriş yapmaktan gazete okumaya tatil planlamadan iletişim kurmaya doktor muayenesinden ödev yapmaya kadar hemen her alanda alışkanlıklarımızı büyük bir hızla değiştiriyor. Zaman ve mekan kavramı da değişiyor. Bazı meslekler, zanaatler, makine ve cihazlar yok oldu; yerlerini yenileri aldı.

Haber alma şeklimiz de değişti. Peki gazetecilik ne durumda? Yazılı basın, TV haberciliği internet gazeteciliği, sosyal medya, vatandaş gazeteciliği bugün hangi noktada? Hangisi daha güvenilir? Hangisi daha çok tercih ediliyor? Gazeteciliğin yarını nasıl olacak? Güvenilir ve doğru habercilik internet dünyasının hızı ve yaygınlığı ile nasıl birleşecek? Yapay zeka gazetecilik mesleğini de ele geçirecek mi? Her internette haber paylaşan/yayınlayan gazeteci mi, haberci mi? İnternet gazetecilerinin yasal hakları var mı? Yeni nesil gazetecilik ne demek?

Tüm bu sorulara karşılık yasa ve sürdürülebilir yanıtlar ortaya koyabilmek adına Türkiye İnternet Gazeteciliği Derneği (TİGAD) kuruldu ve hızla oyuna girdi. TBMM Dijital Mecralar Komisyonu başta olmak üzere tüm siyasi parti yetkilileri ile görüşerek yasal düzenlemenin gerekliliği konusunda büyük çaba sarf etti. İnternet medyası ve gazeteciliğinin yasal zemine oturtulması sürecinde aktif rol üstlendi.

Bir yandan da Türkiye’nin farklı kentlerinde gazetecilerle kamuoyunu ve gazetecilik, basın-yayın alanlarında öğrenim görmekte olan üniversite öğrencilerini buluşturan programlar düzenledi. İnternet gazeteciliğinin belirli ölçütleri, değer yargıları, ilkeleri olan bir meslek olarak varlığını ortaya koyması noktasında konuşulmayanların, sorunların, açmazların konuşulmasını sağladı.

24 Mayıs 2024’te de bu programların bir yenisi daha Batman’da eklendi. Türkiye İnternet Gazeteciler Derneği (TİGAD) ile Batman Valiliği’nin iş birliği ile Batman’da “Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı ve Kültür Gezisi” programı düzenlendi. TİGAD’ın il temsilcileri ile birlikte Türkiye’nin dört bir yanından 100’den fazla gazeteci yer aldı. Programda gazeteciler, Batman’ın tarihi, turistik ve kültürel yerlerini keşfetme imkanı buldu.

Okan Geçgel: Türk Dünyası İnternet Gazeteciliği Federasyonu kuruldu

TİGAD Genel Başkanı Okan Geçgel ise, “Türk Dünyası İnternet Gazeteciliği Federasyonu”nun kurulduğu müjdesini verdi. Geçgel, internet gazeteciliği yasasının hayata geçirilmesinde verdikleri mücadeleyi anlatarak, bu yasanın temelinde TİGAD’ın mücadelesinin olduğunu vurguladı. Okan Geçgel, Batman’daki programa mihmandarlık yapan Batman Valiliğine TİGAD adına teşekkür etti.
Çalıştayda konuşan TİGAD Batman İl Temsilcisi Hatice Türkan da, Türkiye’nin dört bir yanından gelen gazetecileri Batman’da ağırlamaktan onur duyduğunu belirterek, katılımcı gazetecilere, desteği olan kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

 

Vali Canalp: “Terör Geriledi; Ekonomik ve Sosyal Gelişme Sağlandı”

Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman ve çevresinde terör olaylarının gerilemesiyle ekonomik ve sosyal gelişme sağlandığını söyledi. Batman’ın büyükşehir olması için gerekli şartları tamamladığını ifade eden Canalp, 60 bin kişilik istihdam sağlayacak yatırımlardan bahsetti. Batman’ın 50 yıllık gelişim planını hazırladıklarına işaret eden Vali Canalp, “Batmanlılar iş aramayacak, iş Batmanlıları arayacak!” dedi. Vali Canalp, gazetecilerle samimi bir ortamda sohbet ederek, özçekim yapmayı da ihmal etmedi.

Canalp: “Değişime ayak uyduranlar kazanacak”

TİGAD Batman İl Temsilciliğinin organize ettiği; Batman Valiliği’nin ev sahipliğinde Batman İl Özel İdaresi ile Batman Kültür ve Turizm Müdürlüğünün katkıları ile düzenlenen programda gazeteciler, ilk olarak Batman Valisi Ekrem Canalp’ı valilikte ziyaret etti. Vali Canalp, valilik toplantı salonunda basın mensupları ile sohbet etti, sorularını cevaplayarak, Batman’daki yatırımlar hakkında bilgi verdi.

Batman Üniversitesi’nde yapılan Yeni Nesil Gazetecilik Çalıştayı açılışındaki konuşmasında da Batman Valisi Ekrem Canalp, teknolojik ilerlemenin tüm sektörler gibi medya sektörünü de değiştirmekte olduğunu belirterek değişime ayak uyduranların kazanacağına vurgu yaptı.

Moderatörlüğünü haberler.com Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ekrem Teymur’un yaptığı çalıştayda, Kanal 7 Haber Sunucusu Meryem Nas Mercan, Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel, haberler.com Genel Yayın Yönetmeni Av. Bedia Teymur, İhlas Haber Ajansı İstanbul Anadolu Yakası Bölge Müdürü Mustafa Biçer, Ülke TV Haber Sunucusu Gözde Özyürek, Akit TV Haber Müdürü Uğurcan Gökçe ve Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aslı Köseoğlu bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı; internet gazeteciliğinin avantajlı ve dezavantajlı yönlerine ışık tuttular.

Çalıştayda konuşmacılar; yeni nesil gazetecilik ile geleneksel gazetecilik, televizyon gazeteciliği, sosyal medya gazeteciliği ve yapay zeka arasındaki bağlantıyı ele aldı. Ayrıca, dijital mecralarda gazetecilik yapmanın zorlukları, dezenformasyon ve yasaların yeni nesil gazetecilere sağladığı haklar gibi konular konuşuldu. Bunlarla birlikte yeni nesil gazetecilik, akademik açıdan da değerlendirildi.

Dr. Ekrem Teymur, son teknolojik gelişmeler ve özellikle yapay zekanın medya sektörü için çok büyük fırsatlar ve tehditler oluşturduğunu, bunların iyi analiz edilmesi gerektiğini, yakın zamanda birçok medya mensubunun işsiz kalabileceğini ifade etti ve böyle bir durum için şimdiden çözüm üretilmesinin gerektiği üzerinde durdu.

Global çapta sorunların ve Türkiye ile ilgili konuların doğru ve etkili bir şekilde dünya kamuoyuna sunulabilmesi için Türkiye menşeli global medya organlarına ihtiyaç olduğunu söyledi. Bu bağlamda Anadolu Ajansı ve TRT’nin son yıllardaki global atılımının doğru ve önemli olduğunun altını çizdi.

Aydınlık Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İlker Yücel, sorumlu yayıncılığın önemini anlattı. İlker Yücel konuşmasında, 2023 yılındaki deprem döneminde yapılan bazı kuruluşların halk güvenliği ve genel toplum yararı aleyhine yayınlar yaptığı örneğinden hareketle, medyanın kamusal bilgilendirme görevini yerine getirirken milli menfaatleri gözetmesinin önemine dikkat çekti.

İhlas Haber Ajansı İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Biçer de katılımcılara Ajans Haberciliğinin kalite unsurlarını ve ajans haberlerindeki kaliteyi sağlarken teknolojik donanım ve altyapının ne kadar önemli olduğunu detaylı bir şekilde anlattı.

Ülke TV Haber Sunucusu Gözde Özyürek ise konuşmasında, medyada etkin iletişimin önemine vurgu yaptı. Özyürek; medyada iletişim çalışması yapan kişi ve kurumların kullandıkları dilin hedef kitleye uygun olması ve doğru iletişim kurulması halinde hedefe ulaşılabileceğini belirtti.

Haberler.com Yayın Yönetmeni Av. Bedia Teymur, internet gazeteciliğinin dünü, bugünü ve yarınını değerlendirdiği konuşmasında teknolojik gelişmelerin habercilik sektörünü ne şekilde değiştirdiğini ve bu değişimlerin halen devam ettiğini söyledi.

Kanal 7 Haber Sunucusu Meryem Nas, TV yayıncılığının geçirdiği evreleri anlattı TV’de haberin önemi üzerinde durdu.

Ülke TV Haber Sunucusu Gözde Özyürek ise konuşmasında, medyada etkin iletişimin önemine vurgu yaptı. Özyürek; medyada iletişim çalışması yapan kişi ve kurumların kullandıkları dilin hedef kitleye uygun olması ve doğru iletişim kurulması halinde hedefe ulaşılabileceğini belirtti.

Akit TV Haber Müdürü Uğurcan Gökçe de konuşmasında, sosyal medya ihbar hatları ve TV haberciliğini anlattı.

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Aslı Köseoğlu, dijital çağda yerel medyayı bekleyen fırsatlar ve tehditleri anlattı ve yerel medyanın sorunlarına vurgu yaptı.

Gazeteciler, Batman’ı Keşfe Çıktı

Program kapsamında çalıştayın ardından kültür gezisi düzenlendi. Gazeteciler, Batman’ın tarihi, turistik ve kültürel yerlerini keşfetme imkanı buldu. Kültür gezisinde sırasıyla; Batman Şehit Şenay Aybüke Kütüphanesi, Mor Kiryakus Manastırı, Hasankeyf ziyaret edildi. Gazetecilere yöresel yemekler, tandır ekmeği, sumak şerbeti, Sason çileği ve danuk gibi ikramlarda bulunuldu. Program kapsamında gazeteciler, Batman’ın eşsiz kültürel mirasını tanıma, özel röportajlar ve haber çalışmaları yapma fırsatı buldu. 23 Mayıs Perşembe günü başlayan program, 25 Mayıs Cumartesi günü sona erdi.

Gazeteciler çalıştaydan sonra cuma namazını Necat Nasıroğlu Külliyesinde kıldı. Gazeteciler, külliyenin ihtişamını kadrajına aldı.

Batman Modeli Kütüphanecilik

Gazetecilerin gezi rotası, Batman Şenay Aybüke İl Halk Kütüphanesi ile başladı. Batman modeli kütüphanecilik hakkında bilgi edinen gazeteciler, bölgenin 24 saat esasına göre hizmet veren modern ve örnek kütüphanesinde fotoğraflar çektirdi. Kültür ve Turizm İl Müdürü İhsan Aslanlı, kütüphanenin işlevi hakkında gazetecileri bilgilendirdi.

Süryanilerin Kutsal Manastırına Ziyaret

Gazeteciler, Beşiri Ayrancı Köyünde bulunan Mor Kiryakus Manastırını gezerek hatıra fotoğrafları çekti. Batman İl Kültür ve Turizm Müdürü M. İhsan Aslanlı, gezi programında gazetecilere rehberlik ederek, soruları yanıtladı. Manastırda gazetecilere danuk, Sason çileği, yayık ayran ve sumak şerbeti ikram edildi.

Gazeteciler Hasankeyf ile Geçmişe Yolculuk Yaptı

Misafir gazeteciler daha sonra Hasankeyf’e geçti. Hasankeyf Kaymakamı Mehmet Ali İmrak tarafından karşılanan gazeteciler Hasankeyf Tarihi Müzeyi gezdi.

Müze gezisinin ardından Kaymakam İmrak ile birlikte tekne turuna çıkıldı. Hasankeyf’in tarihi güzelliği gazetecilere tanıtıldı. Batmanlı gazeteciler ise misafir gazetecileri teknede Kürtçe müzikler eşliğinde halaya dâhil etti. Tekne turunun ardından Kaymakam İmrak, Hasankeyf Tandoora’da gazetecilerle yemekte bir araya geldi.

Gazeteciler şehir merkezindeki aktarlarda ve eski pasajlarda alışveriş yaptı. Hediyelik olarak ceviz, kuru üzüm, leblebi, tandır ekmeği alan gazeteciler, Batman esnafı ile sohbet etti. Gazeteciler 2 günlük programın ardından Batman’dan ayrıldı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.