NİĞDE SON DAKİKA
REKTÖR USLU ÖĞRENCİLERİN GÖRÜŞLERİNİ DİNLEDİ
ALTUNHİSAR İLÇE HALK KÜTÜPHANESİ YENİLENEN YÜZÜYLE HİZMETE AÇILDI
HEMŞEHRİMİZ GÜLİN ÖZTÜRK PROFESÖRLÜK ÜNVANINI ALDI
NİĞDE’NİN DEĞERLİ AKADEMİSYENİ PROF. DR. İBRAHİM ÖZTÜRK, YAKINÇAĞ TARİHİ ANABİLİM DALI’NA PROFESÖR OLARAK ATANDI
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ÜYESİNDEN İKİ ALTIN MADALYA BAŞARISI
3. NİĞDE ULUSAL KISA FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDE II. KARİYER PSİKOLOJİK DANIŞMANLIĞI SEMPOZYUMU GERÇEKLEŞTİRİLDİ
KOP’TAN TARIM ARAZİLERİNİN ISLAHI İÇİN ÖNEMLİ DESTEK
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ, YERLİ GÜNEŞ HÜCRELERİ PROJESİYLE TÜBİTAK’TAN BURS KAZANDI
GASTRONOMİ FESTİVALİNE MUHTEŞEM BAŞLANGIÇ
DEVLET ESKİ BAKANI AKIN GÖNEN’DEN ÖNERİ
BOR SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAATI HAKKINDA DERNEKTEN İLK ADIM
AK PARTİ MİLLETVEKİLİ UZKURT: NİĞDE’YE 95 YENİ TABİP ATAMASI YAPILDI
ECZACILAR ODASI’NDAN BAŞHEKİM DOĞAN’A ZİYARET
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ THE 2025 SIRALAMALARINDA YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR
NİĞDE BELEDİYESİ SANAT GALERİSİ ÖNEMLİ BİR SERGİYE DAHA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK
BÜYÜK ZAFERİN ŞEHİT VE GAZİLERİ UYANSALAR!
NÖHÜ TIP FAKÜLTESİ, TÜRKİYE’DE İLK 10’DA YER ALDI
JAPON BÜYÜKELÇİ TAKAHİKO’DAN TABAL GASTRONOMİ EVİ’NE ÖVGÜ
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDE TÜRK-JAPON İLİŞKİLERİ PANELİ DÜZENLENDİ
DOLAR 34,1833
EURO 37,0467
ALTIN 2.980,86
BIST 9.002,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 12°C
Az Bulutlu
Niğde
12°C
Az Bulutlu
Cum 11°C
Cts 14°C
Paz 12°C
Pts 14°C

NİĞDE VALİLİĞİ YAPAY ZEKÂ İLE TARIMI BÜTÜNLEŞTİRİYOR

NİĞDE VALİLİĞİ YAPAY ZEKÂ İLE TARIMI BÜTÜNLEŞTİRİYOR
05.06.2024
158
A+
A-

Niğde Valiliği Proje Ofisi tarafından hazırlanan KOP ile Niğde’de Bitki Sağlığında Yenilikçi Dönem” projesi, TEYAP Programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazandı.

Yapılacak olan proje ile birlikte yapay zekâ sayesinde bilinçsiz zirai ilaçlama sebebiyle oluşan yüksek oranlı zirai ilaç kalıntıları ve girdi maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğin sürdürülebilir bir hale getirilememesi gibi olumsuzlukların ortan kaldırılması hedefleniyor.

Projeyle ilgili değerlendirmede bulunan Niğde Valisi Sayın Cahit ÇELİK; “Çağımızın en önemli teknolojilerinden birisi olarak nitelendirdiğimiz yapay zekanın kamu yararına kullanılmasıyla birlikte birçok konuda insanlığa kolaylık sağlayacağı düşüncesindeyim” dedi.

Yapay zekanın insan emeği ve zihniyle yapılması son derece karmaşık görünen işlerde, veri toplama ve analiz süreçlerinde doğru karar alma ve uygulama noktasında büyük faydalar sağladığının altını çizen Vali ÇELİK, konuşmasının devamında; “Ekonomik açıdan yapay zekâ, her sektörde üretim maliyetlerini düşürürken karlılık oranlarını artırıcı bir yenilik olarak kendini göstermektedir.

Tarım ve tarıma dayalı ekonominin halkımızın refahı için büyük önem arz ettiği Niğde, tarla bitkileri ve meyvecilik alanında ülkemizin önde gelen illerinden biri konumundadır. Özellikle elma, üzüm, kiraz ve son yıllarda hızla artan çilek üretimi ulusal ölçekte toplam arz içerisindeki payını artırmaktadır.

Bu ürünlerin üretim miktarlarının artmasıyla birlikte ihracatın da aynı oranlarda artışı ilimiz ve ülkemiz ekonomisi için öncelikli hedeflerden biri durumundadır. Meyvecilik sektöründe ihracatın önündeki iki temel sorun, bilinçsiz zirai ilaçlama sebebiyle oluşan yüksek oranlı zirai ilaç kalıntıları ve girdi maliyetlerinin yüksekliği sebebiyle uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğin sürdürülebilir bir hale getirilememesi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Her proje bir ihtiyaçtan doğar prensibinden hareketle, ilimizin bu sorununun çözülmesi amacıyla öncü nitelikteki “KOP ile Niğde’de Bitki Sağlığında Yenilikçi Dönem” projesi hazırlanmış; Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığına sunulmuş ve 2024 yılı TEYAP programı kapsamında hibe desteği almaya hak kazanmıştır.

Proje ile, Merkez İlçede 6, Altunhisar’da 1, Bor’da 4, Çamardı’da 4, Çiftlik’te 1, Ulukışla’da 4 adet olmak üzere toplam 20 adet meyve zararlısı dijital takip izleme ve uyarı sistemi kurulacaktır. Dijital kameralarla alınan bilgi yapay zeka teknolojisi ile işlenerek cep telefonları üzerinden sms ile çiftçilerimiz bilgilendirilecek, zararlıların meyve bahçelerine zarar vermeden en doğru zamanda bertaraf edilmesi sağlanacaktır. Bu sayede gereğinden fazla zirai ilaç kullanımı azaltılarak hem üreticilerimizin zirai ilaçlama maliyetleri düşürülecek hem de ihracat için en büyük engel ortadan kaldırılarak ürünlerinden daha yüksek kar elde etmelerinin önü açılacaktır.

İlimizdeki kamu kurumları ile KOP BKİB, Niğde’miz için büyük faydalar içeren projelerde, son derece uyumlu ve verimli bir çalışma ortamında önemli eserler ortaya koyuyorlar. Ulusal ölçekli politika ve stratejilere uygun biçimde bölgesel ve il bazlı stratejilerimizi oluşturuyor, bu eksende somut projeler ortaya çıkarıyoruz. Yüzyılımızın belki de en önemli teknolojik gelişmelerinden biri olan yapay zekanın kamu yararına uygulanabilir örneklerinin hayata geçirilmesini de muasır medeniyetler seviyesinin yakalanması düzleminde oldukça önemsiyorum. Bu öncü ve modern projenin hazırlanması sürecinde emeği geçen personelimize; ilimizin kalkınmasıyla ilgili her hususta varlığını ve desteğini her zaman hissettiğimiz Konya Ovası Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sayın Murat AKKOYUNLU beyefendinin şahsında tüm KOP BKİB çalışanlarına teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.