TÜBİTAK’TAN TARIMDA YENİLİKÇİ PROJELERE DESTEK: NÖHÜ’DEN BÜYÜK BAŞARI
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Arş. Gör. Dr. Caner Yavuz’un yürütücüsü olduğu “CRISPR/Cas13a Genom Düzenleme Yöntemi ile Domateste Kahverengi Meyve Buruşukluk Virüsü (ToBRFV)’ne Karşı Dayanıklı Bitkilerin Oluşturulması” başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında 2024 yılı birinci dönemde “Kimya, Biyoloji Araştırma Destek Grubu (KBAG)” tarafından desteklenmeye hak kazandı.
Projede, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Mehmet Emin Çalışkan ve Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Bölümü’nden Prof. Dr. Çiğdem Ulubaş Serçe araştırmacı olarak yer alırken, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyolojik Bilimler Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Emre Aksoy ise danışman olarak görev alıyor. Ayrıca, proje kapsamında yapılacak çalışmalarda iki lisansüstü öğrenciye de destek sağlanması planlanıyor.
Proje, Klasik Mücadele Yöntemlerine Alternatif Sunacak
Proje yürütücüsü Dr. Caner Yavuz, domateste kahverengi meyve buruşukluk virüsünün (ToBRFV) yayılmasıyla tarımsal ekonomide meydana gelen zararların endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti. Yavuz, başlangıçta daha çok sera kaynaklı bir virüs olarak rapor edilen ToBRFV’nin, zamanla görüldüğü tüm arazilerde arttığını vurguladı. Bitki dayanıklılığının sağlanmasının virüsle mücadelede elzem olduğunu ifade eden Yavuz, “Islah çalışmalarına paralel olarak genom düzenleme gibi farklı yaklaşımlar kullanılarak bu virüse dayanıklı domates hatlarının geliştirilmesi büyük önem taşıyor. Bu çalışma ile klasik mücadelenin yanı sıra bu viral etmene karşı alternatif bir yöntemin önü açılmış olacak.” dedi.
Proje, Ekonomik Kayıpları Engelleyebilecek Potansiyele Sahip
Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu ise yaptığı açıklamada, gerek toprak gerekse iklim şartlarının üreticiye zarar verdiğini, zirai virüslerin neden olduğu kayıpların ise çiftçiler için ek bir yük oluşturduğunu vurguladı. Bu projeyle birlikte tarımsal faaliyetlerde virüslerin neden olduğu maddi kayıpların önüne geçilebileceğini belirten Rektör Uslu, “Böylesine önemli bir çalışmayı hayata geçirdiği için hocalarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” dedi.