DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 24°C
Az Bulutlu
Niğde
24°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 20°C
Sal 20°C
Çar 20°C

GÜNAHA GİRİLMEDEN SEVAP PINARINDAN KANA KANA İÇİLEN GÜN “AŞÜRE!”

29.07.2023
123
A+
A-

Rabbimizin tüm günleri bir birinden özel ve güzeldir.!

Fakat O’nun Yüce iradesiyle dinimiz tarafından kutsallık yüklenen günler ise o zaman dilimindeki bahşedilen kıymet biçilemeyecek armağanlar nedeniyledir.

Bu günler Cuma, Bayramlar ve Kandiller, üç aylar ile Muharrem ayı ile Haram aylarıyla bu aylardaki bazı günlerle gecelerdir.

Bu gün idrak edilen Hicri Kameri takvimin 1445. yılının ilk ayı olan Muharrem’in 10. günü olan Aşurede dileyen Müslümanların hem geçmiş günahlarından kurtulabilecekleri ,hem de yeni sevaplar kazanabilecekleri bu nedenle sevabı bol olan bir zaman dilimi olmasının yanında dinin men ettiklerini yapanların ise kaş yapayım derken göz çıkartılması misalindeki gibi günah deryasına da batabilirler.!!!

Müslüman din kardeşlerimizden bir kısmının tüm İslam aleminin düşmanı olan katil Yezidi laini bahane ederek bu zalimle uzaktan yakında alakaları olmayan Sünnileri hedef alacak açıklamalar yapmaları bunlardan en bariz olanıdır.

Bu hiç kimseye faydası olmayan aksine bir birilerinin kardeşleri olan Müslümanlar arasında Alevi veya Şii Sünni ayırımını körüklemeleri, yine dinimizde yasak olan vücutlarına işkence yapılması gibi şeylerden uzak durarak boylarınca günaha girmemeleri dileğiyle bu günün kıymetlenmesine sebep olan İslam tarihinde yaşanan dini kaynaklarımızdaki anonim bilgilerden gelişmeleri aşağıda bilgilerinize sunuyorum.

İSLAM TARİHİNDE AŞURE GÜNÜNDE MEYDANA GELEN ÖNEMLİ OLAYLAR

Kameri Hicri takvimin 10 Muharrem günü olan Aşure ’ye denk gelen günde insanlık tarihi boyunca çok büyük ve mühim hâdiseler meydana gelmiştir.

İslami Kaynaklarda bulunan Anonim bilgilere göre bunların bazıları şunlardır;

1. Yerler ve gökler Rabbimiz tarafından bu günde yaratılmıştır.

2. Hz. Adem(A.S.) atamızın tövbesi Mevla’mız tarafından bu günde yapılan duasının ardından kabul edilmiştir.

3. Hz. Musa(A.S.) Mısırdan kavmini alarak bu günde ayrılmış ve halkıyla Rabbimizin izni ile Kızıl Denizde açılan yollardan geçerken peşlerine düşen Firavun ve askerleri bu günde denizde boğdurularak helak edilmişlerdir.

4. Hz. İbrahim(A.S.) bu günde dünya gelmiş ve bu günde Mevla’mız tarafından Nemrut’un attığı ateşten kurtarılmıştır.

5. Hz. Eyüp(A.S.) yıllarca çektiği vücudunu adeta çürüten hastalıktan bu gün şifa bularak kaybettiklerine tekrar kavuşmuştur.

6. Hz. Yunus(A.S.) kendisini yutan balığın karnından bu günde kurtulmuştur.

7. Hz. Süleyman(A.S.)’a Ezel ve Ebet Olan Mabudumuz tarafından bu gün saltanat verilmiştir.

8. Hz. Nuh(A.S.) bugünde tufandan kurtulmak için yanındaki inanlarla bindikleri gemi Cûdî dağı üzerinde durdu.

9. Tüm Müslümanların ortak düşmanı Yezidi lain in askerle tarafından Nebiler, Nebisi Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.) in ciğer paresi torunu olan Hz. Ali(Ra) ile Peygamberimizin kızı Hz. Fatıma (R.A.) annemizin evlatları olan Hz. Hüseyin (R.A.)efendimiz bu gün katledilerek şehit edilmiştir.

10.Kıyametinde Aşure günü kopacağı Hadisi Şeriflerde bildirilmiştir.

AŞURE GÜNÜ NELER YAPILIR?

Anonim İslami kaynaklarda bu konuda verilen ortak bilgilerde Aşure günü şunların yapılması tavsiye ediliyor;

• Eve ufak-tefek erzak alınırsa, bir sene boyunca evde bereket olur.

• En az on Müslümana birer selâm veya bir Müslümana on defa selâm verilir.

• Fakir fukara sevindirilir.

• O gün gusledenler, bir sene ufak, tefek hastalık görmezler.

• 10 defa şu dua okunur: “Sübhânallâhi mil’el-mîzân ve müntehe’l-ılmi ve mebleğa’r-rızâ ve zinete’l-arş.” Diye bildirilenlerin tüm din kardeşlerimiz tarafından samimiyetle yapılması ve sevaplarından da kana kana faydalanılması dileğiyle.

Aşure günümüz mübarek olsun.

Bu günde katledilen Hz. İmam Hüseyin(A.S.) efendimiz ve birlikte şehit edilen arkadaşlarının ruhlarının şad mekanlarının cennet olması bu katliamı yapanların ise Mevla’mızın Kahhar ismi ile kahredilmeleri dileğiyle. Aşure günümüz mübarek olsun.

Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

(*) Bu günkü yazımı yazarken “https://www.superhaber.tv/hicri-yilbasinda-hangi-ibadetler-yapilir-hicri-yilbasi-ne-zaman-muharrem-ayi-yapilmasi-gerekenler-haber-135165”dan hem faydalandım hem de alıntı yaptım.

Emeği geçenlerden Mevla’mızın razı olması dileğiyle. Ali Genç

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.