NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ, YENİLENEBİLİR ENERJİ HEDEFLERİNE YERLİ ÜRETİMLE KATKI SAĞLIYOR
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının yeni düzenlemesiyle, yerli güneş hücrelerinin kullanılmadığı güneş panelleri devlet teşviki kapsamından çıkarıldı. Bu adım, güneş enerjisi alanında yerli üretimi destekleyen Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinin (NÖHÜ), ulusal yenilenebilir enerji politikalarında ne kadar önemli bir rol oynadığını bir kez daha gösterdi.
YENİLİKÇİ ARAŞTIRMALARLA GÖZ DOLDURAN NÖHÜ
Üniversitenin Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, yaptığı açıklamada, NÖHÜ bünyesindeki Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin fotovoltaik ve silisyum teknolojileri üzerine yoğunlaştığını, bu alandaki öncü çalışmaların dikkat çektiğini belirtti. Türkiye’de ticari ölçekte kristal silisyum heteroeklem güneş hücreleri ve yüksek saflıkta (6N) n-tipi ve p-tipi silisyum külçe üretimi gerçekleştiren tek yükseköğretim kurumu olduklarını vurgulayan Uslu, Merkezin %22.5 verimliliğe sahip güneş hücreleri üretmeyi başardığını ifade etti. Bu çalışmaların Doç. Dr. Ayşe Seyhan ve ekibi tarafından yürütüldüğünü ve sanayi iş birlikleriyle yeni nesil enerji teknolojilerine odaklanıldığını ekledi. Ayrıca, “kumdan panele” tüm üretim sürecini gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip bir üniversite olma yolunda ilerlediklerini belirtti.
YERLİ ÜRETİM ÇALIŞMALARI DAHA DA ÖNEM KAZANIYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, devlet teşviği sağlanacak güneş paneli projelerinde yerli güneş hücrelerinin kullanılmasını zorunlu kılan yeni düzenlemesi, NÖHÜ’nün bu alandaki çalışmalarının daha da kıymetli hale gelmesini sağladı. Prof. Dr. Hasan Uslu, NÖHÜ’nün yerli ve milli üretimi destekleyerek Türkiye’nin yenilenebilir enerji hedeflerine önemli katkılar sunduğunu ifade etti. Üniversitenin, yüksek verimli ve düşük maliyetli fotovoltaik hücreler geliştirme, yenilikçi güneş panelleri tasarlama, silisyum teknolojileri üzerine ileri araştırmalar yapma ve üretim süreçlerini optimize etme gibi hedeflerle çalıştığını belirtti.
Uslu ayrıca, üniversitenin araştırma sonuçlarını hızlıca sanayiye entegre ederek ticari başarıya dönüştürme ve ülkenin yetişmiş insan kaynağına katkıda bulunma hedefiyle geleceğe baktığını ifade etti. NÖHÜ, bu çalışmalar doğrultusunda, Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyelini en üst seviyeye çıkarma ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme yolunda kararlı adımlarla ilerlemeye devam ediyor.