DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde °C
Niğde
°C
°C
°C
°C
°C

NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NİN KURAKLIKLA MÜCADELE PROJESİNE TÜBİTAK DESTEĞİ

NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NİN KURAKLIKLA MÜCADELE PROJESİNE TÜBİTAK DESTEĞİ
05.10.2024
158
A+
A-

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Genetik Mühendisliği (İngilizce) Ana Bilim Dalı Doktora Programı mezunu Dr. Mehtap Vural Aytekin’in yürüttüğü “Havuçta silikon ve selenyum priming uygulamalarının kurak, tuz ve kurak + tuz streslerine tolerans üzerine etkilerinin biyokimyasal ve moleküler seviyede değerlendirilmesi ve kalite özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK 2218 Yurt İçi Doktora Sonrası Araştırma Burs Programı kapsamında 2024 yılı birinci dönemde destek almaya hak kazandı.

Proje, İklim Değişikliğinin Havuç Üretimine Olan Olumsuz Etkilerini Azaltmayı Hedefliyor

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zahide Neslihan Öztürk’ün danışmanlığını yaptığı proje, iklim değişikliğinin yol açtığı kuraklık ve topraktaki tuz oranındaki artışın havuç üretimine olumsuz etkilerini azaltmayı hedefliyor. Projenin yürütücüsü Dr. Vural Aytekin, günümüzde küresel ısınmanın tarımsal üretime ciddi etkiler yaptığını, özellikle sebzelerde verim kaybının gıda güvenliğini tehdit ettiğini belirtti. Aytekin, “Havuç, kuraklık ve tuz stresine karşı oldukça hassas olmasına rağmen, bu etkilerin üzerine yapılan araştırmalar yetersiz kalmıştır. Projemiz, nantes tipi havuç bitkisine silikon ve selenyum biyostimülanları uygulayarak stres toleransını artırmayı ve kök kalitesindeki kayıpları önlemeyi amaçlamaktadır” ifadelerini kullandı. Ayrıca bu araştırmanın, üretimde kaliteyi ve ürün miktarını artıracağı gibi ekonomik gelir üzerinde de olumlu etkiler yapmasının beklendiğini belirtti.

TÜBİTAK Desteği, Bölgesel Tarım Projelerine Katkı Sağlıyor

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, yaptığı açıklamada, üniversitenin bölgesel tarıma katkı sunacak projelerinin TÜBİTAK tarafından desteklenmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. Üniversitenin patates, elma, yonca gibi pek çok tarım ürününde verimliliği ve kaliteyi artırmaya yönelik projeler yürüttüğünü belirten Prof. Dr. Uslu, Dr. Mehtap Vural Aytekin’in projesinin de bu önemli araştırmalar arasında yer aldığını dile getirdi. Rektör Uslu, tarım-gıda alanında bölgesel kalkınmayı hedefleyen bilimsel araştırma projelerinin artarak devam edeceğini belirterek, “TÜBİTAK’tan destek almaya hak kazanan Dr. Mehtap Vural Aytekin’i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.