BOR HALİL ZÖHRE ATAMAN MESLEK YÜKSEKOKULU’NDAN ÇEVRE DOSTU VE YENİLİKÇİ SU TASARRUFU PROJESİ

Bor Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksekokulu tarafından hayata geçirilen proje kapsamında, atık midye kabukları gri suların arıtılmasında ve yağmur sularının hasat edilmesinde kullanılıyor. Bu yöntemle depolanan sular, meslek yüksekokulunun yerleşkesinde bulunan lavanta ve diğer bitkilerin sulamasında değerlendiriliyor.
Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Emre Yavuzer’in koordinasyonunda başlatılan proje, atık midye kabuklarının gri su ve yağmur suyunun temizlenmesinde değerlendirilmesini sağlayarak su tasarrufuna önemli katkı sunmayı amaçlıyor.
Atıkların Geri Dönüştürülmesiyle Ekolojik Döngü Oluşturuluyor
Bor Halil Zöhre Ataman Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Emre Yavuzer, proje kapsamında geliştirilen sürdürülebilir sistemin atıkların geri dönüştürülerek ekolojik bir döngü oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, sistemin yerleşkenin estetik görünümünü de zenginleştirdiğini ifade eden Yavuzer, proje kapsamında elde edilen verilerin su yönetimi ve çevre bilinci konularında daha geniş çapta uygulanabilecek modeller geliştirilmesine olanak tanıyacağını dile getirdi.
Örnek Niteliğinde Bir Uygulama
Proje ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, küresel iklim değişikliği ve su kaynaklarının azalması açısından bu projenin hem akademik hem de sürdürülebilir çevre çalışmaları bakımından öncü ve örnek bir uygulama olduğunu vurguladı. Üniversitenin sürdürülebilir ve iklim dostu kampüs çalışmaları kapsamında böyle bir projenin gerçekleştirilmesinde emeği geçen meslek yüksekokulu yönetimi ve personeline teşekkür eden Prof. Dr. Uslu, “Meslek yüksekokulumuzun çevreye duyarlı bu girişimi, hem bilimsel bir çalışma olması hem de sürdürülebilir çevre farkındalığına katkı sunması bakımından takdiri hak eden bir uygulama. Uygulamamızın gelecekte daha geniş kapsamlı projelere ilham vermesini temenni ediyoruz.” dedi.