DİJİTAL TARIMIN GELECEĞİ NİĞDE’DE KONUŞULDU

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin ev sahipliği ve yürütücülüğünde; T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, TURSTEP, KOP Bölge Kalkınma İdaresi, AHİLER Kalkınma Ajansı ve çok sayıda ulusal ile uluslararası paydaşın katkılarıyla “1. Uluslararası Dijital Tarım Kongresi” gerçekleştirildi.
Üç gün süren kongre, 15 farklı ülkeden akademisyen ve araştırmacıyı bir araya getirdi. Dijital tarımın geleceğine yön verecek konuların tartışıldığı etkinlikte, alanın gelişimine ışık tutacak önemli başlıklar masaya yatırıldı.
Akıllı Tarım Teknolojileri Gündemde
Kongrede akıllı tarım teknolojileri, büyük veri ve bulut bilişim, yapay zekâ destekli karar mekanizmaları, otonom sistemler ve tarımsal sürdürülebilirlik gibi güncel konular ele alındı.
15 Ülkeden 80 Bildiri Sunuldu
Etkinliğe 15 farklı ülkeden toplam 80 bildiri gönderildi. Bildirilerin yüzde 65’i yabancı araştırmacılar, yüzde 35’i ise Türkiye’deki akademisyenler tarafından hazırlandı. ABD’den Çin’e, Pakistan’dan Nijerya’ya, Macaristan’dan Gana’ya kadar geniş bir katılımın sağlanması, kongrenin uluslararası niteliğini ortaya koydu.
“Dijital Tarım İçin Önemli Bir Platform”
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, açılış töreninde yaptığı konuşmada, kongrenin dijital tarım alanında bilgi paylaşımı ve yeni iş birliklerinin geliştirilmesine zemin hazırladığını belirterek şunları söyledi:
“1. Uluslararası Dijital Tarım Kongremiz, dijital tarım alanında önemli bir platformdur. Kongrede filizlenecek ortak projelerin ve fikirlerin, tarımda dijital dönüşüme somut katkılar sunacağına inanıyoruz. Bu duygu ve düşünceyle, böylesine önemli bir kongrenin düzenlenmesine destek ve katkılarından dolayı tüm paydaşlarımıza şükranlarımızı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz.”