NİĞDE’NİN EN LEZZETLİ 10 GÜNÜ DEVAM EDİYOR
Niğde 6. Gastronomi Festivali Coşkuyla Devam Ediyor
Niğde’nin köklü mutfak kültürünü, yöresel ve coğrafi işaretli ürünlerini tanıtmak amacıyla düzenlenen 6. Niğde Gastronomi Festivali, “Niğde’nin En Lezzetli 10 Günü” sloganıyla vatandaşları ve şehir dışından gelen misafirleri ağırlamaya devam ediyor.
2 Ekim 2026 tarihinde kortej yürüyüşüyle başlayan festivale Niğde Valisi Nedim Akmeşe, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kortejin ardından festival alanında gerçekleştirilen programda festival ateşi yakılarak 10 günlük gastronomi şöleni başlatıldı.
Açılışta konuşan Vali Nedim Akmeşe, Niğde mutfağının yalnızca yöresel lezzetlerden ibaret olmadığını, kentin binlerce yıllık üretim kültürünü, geleneklerini ve toplumsal hafızasını da yansıttığını belirtti.
Niğde’nin güçlü tarımsal üretim potansiyeline dikkat çeken Akmeşe; kuru fasulye, patates, beyaz lahana, meyve ve sebze başta olmak üzere kentte yetiştirilen ürünlerin işlenmesi, markalaştırılması ve gastronomiyle buluşturularak daha yüksek katma değere dönüştürülmesinin önem taşıdığını ifade etti.
Bor Söğürmesi, Darboğaz Kirazı, Niğde Kelle Söğüş, Niğde Geven Balı, Niğde Sarım Burma Tatlısı, Niğde Tahinlisi ve Niğde Tavası gibi coğrafi işaretli ürünlerin kentin gastronomi kimliğinin önemli parçaları olduğunu belirten Akmeşe, bu değerlerin korunmasının yanı sıra doğru şekilde tanıtılarak ekonomik değere dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.
Niğde’nin gastronomi kültürünün turizmle birlikte değerlendirilmesi gerektiğine de dikkat çeken Akmeşe, Aladağlar’dan Bolkarlar’a, Göllüdağ’dan Tyana’ya, Gümüşler Manastırı’ndan Karagöl ve Çinigöl’e kadar uzanan doğal, tarihî ve kültürel değerlerin yöresel mutfakla bütünleştirilmesinin Niğde turizmine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.
Festivalin üçüncü gününde gerçekleştirilen menemen yarışması ise renkli görüntülere sahne oldu. Vali Nedim Akmeşe, eşi Hacer Akmeşe ile birlikte yarışmaya katılarak mutfaktaki hünerlerini sergiledi. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve eşi Duygu Özdemir’in de katıldığı yarışmada tatlı rekabet ve keyifli anlar yaşandı.
Atölyeler, yarışmalar, yöresel lezzetler, üretici stantları ve çeşitli etkinliklerle devam eden festival, Niğde’nin üretim kültürünü ve mutfak mirasını ziyaretçilerle buluşturuyor.
Vali Akmeşe, festivalin önemini, “Niğde’nin ürünü var, üreticisi var, köklü bir mutfak kültürü var ve anlatacak çok güçlü bir hikâyesi var. İstiyoruz ki Niğde’ye gelen misafirlerimiz şehrimizin doğal ve tarihî güzelliklerini hatırladığı kadar yöresel lezzetlerimizi ve bu lezzetlerin arkasındaki kültürü de hatırlasın.” sözleriyle ifade etti.
2-11 Ekim 2026 tarihleri arasında devam edecek 6. Niğde Gastronomi Festivali, birbirinden farklı etkinliklerle Niğdelileri ve şehir dışından gelen misafirleri ağırlamaya devam edecek.