NiTSO ve Niğde Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanları 8 Mart ”Dünya Kadınlar Günü“ İçin Kutlama Mesajı Yayımladı
Mustafa Kemal Atatürk’ün “Kadınlarını geri bırakantoplumlar, geride kalmaya mahkûmdur” sözünühatırlatan Katırcıoğlu, “Kadınlarımız ekonominin, sosyalve kültürel gelişimin, daha müreffeh ve mutlu biryaşamın itici gücüdür eğer kadınlar geri planda kalırsatoplum olarak hayatın her alanında geri kalınır. O nedenle topluma düşen görev, kadınları desteklemek veönlerindeki engelleri kaldırmaktır” dedi.
Katırcıoğlu, Bugün toplumumuzun daha müreffeh biryaşam standardına kavuşması için kadınlarımızınekonomik, sosyal ve siyasi hayatın her alanında dahafazla yer almasını sağlamalıyız.
Omuzlarına yüklenen ağır sorumluluklardan hiçbirzaman yılmamış olan kadınlarımızın, bu ülkeninerkekleri ile omuz omuza ülkemizin gelişmesinde sözsahibi olmalarını desteklemeliyiz.
Bu duygularla özverinin, sevginin ve asaletin kaynağıolan bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya EmekçiKadınlar Günü’nü kutluyor, kadınların ekonomik, sosyalve siyasi alanda daha da yüksek düzeyde yer almalarıamacıyla yapılan her türlü çalışmanın artarak devametmesini temenni ediyoruz.” Diyerek sözlerinitamamladı.
TOBB Niğde Kadın Girişimciler İcra Kurulu Goncagül Bilen ise yayımladığı mesajda;
KADIN VARSA YARIN VAR
Dünya Kadınlar Günü Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanarak her yıl 8 Mart’ta kutlanan uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının gündeme getirilerek farkındalık yaratması hedeflenmektedir.
Bizler Kadın Girişimciler Kurulu olarak kadınların tek bir günde hatırlanmalarını değil yaşamın içerisinde her zaman büyük bir etkiye ve enerjiye sahip olduklarının farkedilmesini savunuyoruz.
TOBB tarafından, 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla politikalar belirlemek, girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere kurulan TOBB Kadın Girişimciler Kurulunun hedefi• Kadın girişimci sayısını arttırmak• Kadınların finansmana erişmesini kolaylaştırmak• Kadınların bilgiye erişimini kolaylaştırmak• Mevcut kadın girişimcilerin korunarak daha donanımlı hale getirmek• Girişimcilik kültürünü geliştirmek• Lise ve üniversiteler ile işbirliği yapmak. Hayata atılacak gençlere girişimciliği anlatmak, özendirmek, farkındalık yaratmaktır
Özetle kadının toplum içerisinde daha etkin hale getirilmesine yardımcı olmak ana hedefimizdir.
Kadın girişimcilerin güçlü özellikleri nelerdir?
• Güçlü önsezilere sahipler• Sabırlı ve dayanıklılar• İkna kabiliyetleri yüksek• Yeni durumlara ve değişikliklere daha kolay uyum sağlarlar• Dikkatli ve kendi kendilerini disipline edebilirler
Kadın girişimcilerin önündeki engeller nelerdir?• Kadınlar toplum içerisinde birçok alanda olduğu gibi iş yaşamında da eşit olmayan uygulamalarla karşı karşıya kalabilmektedirler.• Yönetsel pozisyonlara getirilmeme, cinsiyet ayrımı, mobbing ve erkek egemen bakış açısı iş yaşamında kadınların karşılaştığı en önemli zorlukların başında gelmektedir• Kadının toplumda geleneksel olarak görülen annelik, eş ve ev kadınlığı rolü, iş hayatında karşısına bir engel olarak çıkabilmektedir. Bazı iş yerleri evli olan, gebelik planlayan veya çocuğu olan kadınları işe alım sürecinde otomatik olarak elemekte veya süreç içerisinde işten çıkarmalarla karşı karşıya bırakabilmektedirler.• Erkek iş gücünün ağırlıklı olduğu sektörlerde bile görüldü ki; uygun çalışma koşulları sağlandığı takdirde kadınların üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş ve çalışamayacağı hiçbir sektör yok.
Pandemiden kadınlar nasıl etkilendi?
Günümüzde pandemi gerçeğiyle karşı karşıyayız. Her yerde olduğu gibi pandeminin kadınlar üzerindeki etkisi de olumsuz oldu.
Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin yayımladığı bir araştırma, virüs salgınının kadınlar üzerinde büyük bir baskıya neden olduğunu ve cinsiyet eşitliğindeki 25 yıllık ilerlemeyi tehlikeye soktuğunu ortaya koydu. Pandeminin kadınları daha fazla ve daha olumsuz etkilediği maalesef bir gerçek.
Salgın döneminde evden çalışmanın ve ev içinde geçirilen zamanın artmasıyla, kadınlar ve kız çocuklarının üzerindeki bakım yükümlülükleri ve ev işlerine harcanan zaman arttı. Ev içerisinde hehangi bir yardım ve destek göremeyen kadınlar ve kız çocukları aynı zamanda artan oranda aile içi şiddetle mücadele etmek zorunda kaldı.
Pandemi, cinsiyetler arası eşitsizliği maalesef daha da artırdı. IMF’in son hazırladığı rapora göre; salgın döneminde kadınlar erkeklerin 4 katı daha fazla ücretsiz iş yaptı. Ücretsiz iş yükü ise kadınlar için günde 2,9 saatten 4,5 saate, erkekler için ise 0,3 saatten 1,1 saate çıktı.
Pandemi dönemi sonrasında kadınların işgücüne dönmesinde azalma beklenmektedir. Tüm bu etkileri en aza indirmek ve hatta ortadan kaldırmak amacıyla Türkiye’deki Kadın Girişimciler Kurulları tarafından planlamalar yapıldı.
Son olarak ifade etmek gerekirse; toplumlarda kadınların güçlü önsezilerini, yüksek enerjilerini, disiplinlerini ortaya koyarak çıkardığı her işte başarı kaçınılmazdır. Cinsiyetayrımı yapılmaksızın birlikte hareket etmek en büyük etkiyi yaratacaktır.
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün şu cümleleriylesözlerime son vermek istiyorum:
“İnsan topluluğu kadın ve erkek denilen iki cins insandan mürekkeptir.
Kabil midir ki, bu kütlenin bir parçasını ilerletelim, ötekini ihmal edelim de kütlenin bütünlüğü ilerleyebilsin?
Mümkün müdür ki, bir cismin yarısı toprağa zincirlerle bağlı kaldıkça öteki kısmı göklere yükselebilsin?”