NİĞDE SON DAKİKA
NÖHÜ REKTÖRÜ PROF. DR. HASAN USLU’DAN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
BAŞKAN ÖZDEMİR’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
GELECEĞİN ZİRAAT MÜHENDİSLERİ NÖHÜ’DE YETİŞECEK
NİĞDE VALİSİ CAHİT ÇELİK’İN 24 KASIM ÖĞRETMENLER GÜNÜ MESAJI
SAMİMİYETİN DESTANI ROZ-İ VUSLAT!
NİĞDE’DE TIP TARİHİNE GEÇEN BAŞARI: 12 GÜNLÜK BEBEK PDA AMELİYATIYLA HAYATA TUTUNDU
NÖHÜ, THE DİSİPLİNLER ARASI BİLİM SIRALAMASINDA DÜNYANIN İLK 500 ÜNİVERSİTESİ ARASINDA
REKTÖR HASAN USLU ÖĞRENCİLERLE BULUŞTU: “BAŞARI VE MEMNUNİYET ÖNCELİĞİMİZDİR”
NİĞDE İL GENEL MECLİSİ 2025 BÜTÇESİ KABUL EDİLDİ
NÖHÜ ÖĞRENCİLERİNİN PROJESİNE TÜBİTAK’TAN MÜKEMMELİYET MÜHRÜ
NİĞDE’DE KIŞ TEDBİRLERİ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
NİĞDE BELEDİYESİ ŞEHİR TİYATROSU KÖY KÖY MUTLULUK DAĞITIYOR
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. İNAN’DAN DİŞ HEKİMLİĞİ GÜNÜ MESAJI
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDEN ÇEVRE DOSTU ENERJİ TEKNOLOJİLERİNE BÜYÜK KATKI
DEVLET ESKİ BAKANI AKIN GÖNEN’DEN NİĞDE TURİZMİ İÇİN ÖNERİLER
NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN, BOR DEVLET HASTANESİ’NDEKİ TADİLAT ÇALIŞMALARINI İNCELEDİ
NÖHÜ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ BEYAZ ÖNLÜKLERİNİ GİYDİ
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NİN GURURU: NİĞDE TEKNOPARK 10 BASAMAK YÜKSELDİ
NÖHÜ’DEN DİYABETE FARKINDALIK ETKİNLİĞİ
İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. DOĞAN BAHADIR İNAN, ULUKIŞLA’DAKİ SAĞLIK KURULUŞLARINI ZİYARET ETTİ
DOLAR 34,5424
EURO 36,0063
ALTIN 3.006,41
BIST 9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde -2°C
Hafif Kar Yağışlı
Niğde
-2°C
Hafif Kar Yağışlı
Pts -1°C
Sal 2°C
Çar 5°C
Per 6°C

Niğde’ye 155 Milyon TL’lik KOP Desteği

Niğde’ye 155 Milyon TL’lik KOP Desteği
27.03.2021
667
A+
A-

Kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanımını sağlamak amacıyla bölgenin ihtiyaç ve önceliklerini belirleyerek koordine eden ve bu doğrultuda kalkınmayı esas alan destekleri planlayan KOP İdaresi Başkanlığı, 2011-2020 yılları arasında Niğde’de 205 proje için 155 Milyon 539 Bin TL finansman sağladı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, bölgeyi oluşturan illerde yürütülen tarım ve tarımsal altyapıdaki değişim ve dönüşümünü güçlü bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Değişen Türkiye şartlarına uygun olarak imalat sanayi ve bu sektörlere yönelik beşeri fiziki altyapıyı güçlendirecek, AR-GE, Savunma Sanayi, Dijitalleşme, İnsan Kaynakları, Lojistik, Ticaret, Ulaşım ve Enerji gibi sektörleri güçlendirmeyi, Eğitim, Sağlık, Kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği artırmayı hedefleyen KOP İdaresi, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak, yenilikçi bir yaklaşımla bölgenin rekabet gücünü geliştirmek ve bölgenin ekonomik sosyal kapasitesini güçlendirerek çok ortaklı proje yönetimi ile birlikte kamu kaynakların daha etkin kullanımı için paydaş kurumlarla daha sıkı iletişim içerisinde olmayı önemsiyor.

Bir dizi inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Niğde’ye gelen KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Emrah Özdemir ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar’ı makamlarında ziyaret etti. Vali Yılmaz Şimşek ile Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun, Selim Gültekin ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Ali Nebol’un da katılımlarıyla Belediyenin toplantı salonunda düzenlenen değerlendirme ve istişare toplantısında konuşan KOP Başkanı Şahin, katılımcılara İdarenin Niğde’de yürüttüğü projeler ve hibe destekleri hakkında bilgiler aktardı.

“Niğde Sulama Projeleri ile öne çıkıyor”

Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesi genelinde 2011 yılından bu yana toplam 1 Milyar 265 Milyon 430 bin TL tutarındaki önemli bir bütçeyi yönettiklerini belirterek, tüm destekler arasında en büyük payı 956 milyon 760 bin TL ile tarım projelerinin aldığını söyleyen KOP Başkanı Şahin, Niğde’nin KOP Bölgesinin önemli illerinden birisi olduğunu belirterek, “Niğde ilimiz KOP İdaresinin kuruluş kanununda yer alan ilk 4 ilden birisidir. Bu nedenle Niğde ilimizin çok sektörlü ve eşzamanlı kalkınması bizim için son derece önemli. 2011-2020 yılları arasında Niğde’ye 205 proje için 122 Milyon 539 Bin 332 TL hibe finansman desteği sağladık. Bölgenin su kısıtı gerçeğini göz önünde bulundurarak; 138 Milyon 751 Bin 959 TL ile en büyük desteğin kısa adı KÖSİP olan Küçük Ölçekli Sulama Programında yer alan 140 projeye ayırdık. Bu amaçla yürüttüğümüz projeler bölgenin tarımsal ekonomisi adına önemli bir kazanım. Niğde özellikle sulama projelerindeki başarısı ile öne çıkmaktadır. Başkanlık olarak Niğde’de sulama projeleri ile 14 bin 977 hektar tarım alanını modern sulama sistemlerine kavuşturduk. Ayrıca bu projeler ile 17 adet hayvan içme suyu göletinin yapımını sağladık. KOP Tarımsal Eğitim ve Yayım Projesi (TEYAP) kapsamında 12 projeye 1 Milyon 754 bin TL tutarında destek verdik. Desteklenen projeler arasında bahçe tesisi kurulumu, yem bitkileri ve mera, canlı hayvan, hayvan sağlığı ve hijyen, gübre yönetimi, anıza ekim mibzeri, mantarcılık, sulama ve fertigasyon projeleri, araştırma ve eğitim alt yapısının iyileştirilmesine yönelik projeler bulunmaktadır. Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Programı kapsamında Niğde’de 13 projeye 5 Milyon 442 Bin TL destek verildi. Bu program kapsamında; örtü altı tarım, bağcılık, yem bitkileri ve mera, arıcılık, portatif ağıl ve karavan, koyun yıkama makinesi, ürün işleme eleme paketleme tesisine yönelik projeler desteklenmiş oldu. KOP Bölgesinin Hayvancılık Altyapısının Geliştirilmesi projesi kapsamında desteklenen projelerle gübre karıştırıcı, gübre dağıtma römorku, toplama römorku ve kepçe temini sağlandı. KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi (KOP OKUYOR) ile 29 proje kapsamında farklı kategorilerde kütüphanelerin yanı sıra, millet kıraathaneleri, kitap temini ve çeşitli donanım destekleri sağlandı. Konya Ovası Projesi Sosyal Gelişim Programı (KOPSOGEP) kapsamında ise aşçılık atölyesi kurulumu ve mesleki eğitimler desteklendi. Ayrıca turizm sektöründe 1, yenilenebilir enerji altyapısına yönelik bölgenin ve ülkemizin kalkınmasına yön verecek ar-ge çalışmalarını geliştirmek üzere 2 projeye de destek sağladık” dedi.

“Kumdan Güneş Paneline Kadar Tamamen Yerli Teknoloji Olacak”

KOP destekleriyle hayata geçirilen ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi tarafından yürütülen ‘Silisyum (Si) Saflaştırılma Araştırma Projesi’ ile ‘UNİKOP Enerji Evi Projesi’ni yerinde inceleyen KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Prof. Dr. Yüksel Kaplan ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Seyhan’dan çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

Yenilenebilir enerji kaynakları açısından büyük bir potansiyele sahip olan ülkemizde son yıllarda hem Ar-Ge hem de ticari boyutta güneş enerjisinden elektrik üretilmesi konusunda oldukça ciddi yatırımlar yapıldığını söyleyen Başkan Şahin, Türkiye’nin önceliği olan güneş enerjisini, kumdan güneş paneline kadar tamamen yerli olarak üretilebilecek teknolojiye sahip olması gerektiğinin altını çizerek; “Bu konuda yapılacak çalışmalarla enerji alanında dışa bağımlılığımız azaltılacak, yeni teknoloji ve endüstri alanlarının gelişmesine katkı sağlanacaktır. Üniversitemizin içindeki Nanoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinin yanına kurulan laboratuvarda ingot üretimi yapılabilmesi için gerekli cihazların siparişi proje bütçesinden verildi. 2021 yılı üçüncü çeyreğinden itibaren sistemin kurulması ile ilk solar seviye Si ingot üretiminin gerçekleştirilmesini ve gerekli standardizasyon testlerinin yapılmasını planlıyoruz. Üretilen ingotlardan külçe dilimleme, külçe işleme ve wafer üretim sisteminin kurulması işinin 2022 yılında üniversite desteği ile tamamlanması hedeflenmektedir” diye konuştu.

Projenin hayata geçirilmesi ile Türkiye’deki Si değer zincirinin tamamının endüstriyel Ar-Ge boyutunda çalışıldığı tek laboratuvarın Niğde’de olacağını hatırlatan Başkan Şahin, “Si dilimleme sistemi kurularak üretilen ingotlar farklı boyutlarda dilimlenebilecek ve sadece fotovoltaik sektöründe değil yarı iletken teknolojiler alanında da kullanılabilecektir. Her bir aşamadan çıkacak ürün endüstriyel ölçekte olacak, sistemlerde Ar-Ge çalışmaları devam edecektir. Ayrıca ürünler üniversitede teknoloji ürünü olarak satılabilecek ve bu alanda yatırım yapan firmalarla üniversite-sanayi ortak Ar-Ge çalışmaları yürütülebilecektir” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.