DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde °C
Niğde
°C
°C
°C
°C
°C

HIDIRELLEZ CEHENNEME BİLET OLMASIN!

06.05.2026
32
A+
A-

İslam büyükleri Cehennemi anlatırken oradaki ateşin odununun insanlar tarafından işlenen günahlarla kendileri tarafından götürüldüğü belirtilir.!
Bu günkü Hıdırellez konusunda bu şekilde bakıldığında kulun Hak tarafından Külli iradesiyle kendisine verilen cüzi iradeyi olumlu veya olumsuz şekilde kullanmasının karşılığını alacağını bilerek yapacağı işe karar vermesi gerekir.
Konu özele yani Hıdırellez konusuna getirsek bu konuda yetkili dini en üst merci olan Diyanet İşleri Başkanlığının görüşüne kulak verilmesi gerekir.
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI’NIN HIDIRELLEZİN KUTLANMASIYLA İLGİLİ GÖRÜŞÜ
Diyanet İşleri Başkanlığı, Hıdırellez konusunda net bir duruş sergiler: Hıdırellez’i kültürel bir etkinlik, bir bahar coşkusu olarak kutlamakta, yemekler yapıp dağıtmakta, tabiata çıkmakta dinen bir sakınca yoktur.
Bu tür etkinlikler, sosyal dayanışmayı artırdığı için olumlu bile görülebilir.
Ancak Diyanet, bu kutlamalardaki hurafelere karşıda uyarır.
TÜRBELERE MUM YAKMAK, ÇAPUT BAĞLAMAK MEZAR TAŞLARINA TAŞ YAPIŞTIRMAK” HIZIR BABA YETİŞ”DİYEREK ALLAH(C.C.)TAN BAŞKABINDAN YARDIM İSTEMEK ŞİR VE DOLAYISIYLA HARAMDIR!!!
Türbelere mum yakmak, çaput bağlamak, mezar taşlarına taş yapıştırmak, “Hızır baba yetiş” diyerek Allah’tan başkasından yardım dilemek kesinlikle yasaktır ve haramdır.
HIDIRELLEZDE YAPILAN DUALARIIN KABUL OLACAĞIYLA HATTA MUTLAKA KABUL OLACAĞIYLA İLGİLİ SÖYLEMLER DİN DIŞIDIR ÇÜNKÜ DİNİ KAYNAKLARDA BU KONUDA HER HANGİ BİR BİLGİ YOKTUR!!
Diyanet’e göre, “Hıdırellez günü yapılan dualar mutlaka kabul olur” gibi bir dini hüküm de yoktur. Dua her zaman edilebilir.
Bu geceyi bir “kader değiştirme gecesi” gibi görmek, İslam inancıyla bağdaşmaz.” Deniliyor.
HAZRETİ ALİ(R.A.)NIN GÖRÜŞÜDE ALLAH(C.C.) KARŞI GÜNAH İŞLENMEMESİ YÖNÜNDE
Emirül Muminin Hz. Ali (a.s)Allah’a karşı günah yapılmayan her gün bayramdır, diye buyurduğunu da biliyoruz.
TOPLUMA YERLEŞEN HIDIRELLEZ KONUSUNDAKİ DİNİ OLDUĞU BELİRTİLEN BİLGİLERİN TAMAMI BU GÜNDE YAPILAN HURFELER NEDENİYLE ASILSIZDIR VE BUNLARIN YOK EDİLMESİ İÇİN ÇALIŞILMALI
Evet, ateş üzerinden atlamak ve benzeri bir takım yanlış adetler de mevcuttur.
Bunlar şer’î bir delil taşımamaktadır.
Hatta bu işler dine yakın olmaktan çok hurafeye yakındır ve bunların kökünün kuruması için çalışılmalıdır. ”diye belirtiliyor.
BU GÜZEL BAHAR GÜNÜNDE YAPILACAK ETKİNLİKLER KİŞİLERİN CEHENNEME BİLETİ OLMASIN!!!
Velhasıl bu güzel bahar bayramında çoluk çocuğuyla kırlara çayırla gidenlerin eğlenirken bu güzel eğlencelerinin kendileri ve beraber eğlendikleri için cehenneme bilet olmamasına dikkat etmeleri dileğiyle.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

(*:1)Hıdırellez ile ilgili Diyanet İşleri Başkanlığının görüşünü “https://www.haberturk.com/hidirellez-gunah-mi-diyanet-e-gore-hidirellez-caiz-mi-3853546?page=3 “den.
(*:2) Hazreti Ali(R.A)nın benzer görüşünü ise “https://www.caferilik.com/nevruz-bayraminin-islamdaki-yeri/ “den aldım. Emeği geçenlerden Mevla’mız razı olsun. Ali Genç

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.