NİĞDE SON DAKİKA
NİĞDE’Lİ HAYIRSEVERDEN ÖRNEK DAVRANIŞ
BU DÜNYADAN BİR MEMİŞ AKIN GELDİ GEÇTİ!
NİĞDE OSB’DE ATIK SU ARITMA TESİSİNİN KAPASİTESİ İKİ KATINA ÇIKIYOR
TÜRK EĞİTİM-SEN NİĞDE ŞUBESİNDEN ANLAMLI ZİYARET
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ MEZUNU GİRİŞİMCİ NİĞDE TEKNOPARK’TA YÜKSEK VERİMLİ EL FENERİ GELİŞTİRDİ
NİĞDE BELEDİYESİNDEN ÜNİVERSİTE HAYALİ KURAN GENÇLERE MÜJDE
MALİYE BAKANI AKSARAY’A PAS VERDİ!!!
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE AKADEMİSYEN BAŞHEKİM VE BAŞHEKİM YARDIMCILARI
NİĞDE BELEDİYE PERSONELİNE “DİKSİYON VE ETKİLİ İLETİŞİM” SEMİNERİ
İNTERNET MEDYASI BATMAN’DA BULUŞUYOR
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ FİLİSTİN İÇİN ÇADIR NÖBETİNDE!
BATMAN VALİLİĞİ VE TİGAD ORGANİZESİNDE İNTERNET GAZETECİLERİ BATMAN’DA BULUŞACAK
TİGAD AVRUPA’DA TEMSİLCİLİK AÇTI.
3 İLME GÖRE YUNUS EMRE AKSARAYLIDIR!!!
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNE ‘AKADEMİSYEN, DR. ÖĞRETİM GÖREVLİSİ’ BAŞHEKİM
BELÇİKA’DA TÜRK ASILLI GAZETECİ KADİR DURAN FEDERAL MİLLETVEKİLİ ADAYI OLDU
NİĞDE ÖMERHALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ İLK KEZ THE ASYA ÜNİVERSİTE SIRALAMASINA GİRDİ
NİĞDE ÖMERHALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ BEYAZ ÖNLÜKLERİNİ GİYDİLER
1 MAYIS İDEOLOJİLERİN ÇARPIŞMA GÜNÜ DEĞİL! BAHAR VE EMEKÇİLERİN KARDEŞLİK BAYRAMIDIR!
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE BAŞHEKİMLİK DEVİR TESLİM TÖRENİ GERÇEKLEŞTİ.
DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde °C
Niğde
°C
°C
°C
°C
°C

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü 10 Çeşit Yerli Tohum Geliştirdi

Niğde Patates Araştırma Enstitüsü 10 Çeşit Yerli Tohum Geliştirdi
04.06.2021
567
A+
A-

(Haber: Fatma TAN)
Niğde Patates Araştırma Enstitüsünün turfanda patates tescil denemeleri kapsamında Adana Kürkçüler mevkiinde yaptığı ekimin ilk hasatı gerçekleştirildi.
İlk hasata Patates Araştırma Enstitüsü yetkilileri ve işçiler katıldı. Verimin bol olduğu hasatta farklı türde patates türünün hasatı gerçekleştirildi.
Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Yüksek Mühendis Uğur Pırlak gazetemize yaptığı açıklamada; “Özel sektörün yurt dışından getirdikleri tohumların adaptasyon denemelerini yapıyoruz. Birinci yılda adaptasyon denemesi ikinci yılda Ankara Tohumluk Tescil Sertifikasyon Müdürlüğü’yle birlikte tescil denemelerini yapıyoruz. Yurt dışından gelen bu tohumların çiftçimizin kullanacağı kalitede ve verimde bir tohum ise bu tohumların satışına ve ekimine izin veriliyor. Bu çalışmalar ile hem çiftçimizi hem toprağımızı koruyoruz. Turfanda Çeşit Tescil Denemeleri kapsamında Enstitümüz tarafından Adana-Kürkçüler, Hatay/Reyhanlı (2 lokasyon) ve İzmir/Ödemiş lokasyonlarında kurulan Turfanda Çeşit Tescil Denemelerinin hasatlarına bu yıl Adana ile başlandı. Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü ile beraber yürütülen denemelerde çeşitlerin, bölge koşullarındaki adaptasyon kabiliyetleri, verim ve verim unsurları ile bazı kalite özellikleri incelenerek çeşitlerin turfanda özellikleri tespit edilmeye çalışılıyor.
ÇEŞİT TESCİL DENEMELERİ BİR AVANTAJDIR
Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak; “Ülkemizde ana ürün, turfanda ve ikinci ürün olmak üzere tüm patates üretim sistemleri uygulanmakta olup nisan ayından başlayarak aralık ayı sonuna kadar patates hasatları devam etmektedir. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde erkenci (turfanda) patates üretimi yapılmakta, diğer bölgelerde ise ana ürün olarak yetiştirilmektedir. Bu durum, özellikle pazarlama açısından Türkiye için çok büyük bir avantajdır.” dedi.
Turfanda yetiştiricilik hem zamanından önce ürün alımı sağlamakta hem de ekonomik açıdan üreticiye gelir sağladığını vurgulayan Pırlak, “Patates insan beslenmesi açısından yılın her sezonu tüketime uygun hale gelmektedir. Bu yüzden bölge koşullarına adapte olabilecek en uygun çeşidin belirlenmesi önem arz etmektedir. Bu araştırmalar kapsamında enstitümüz, kendi geliştirdiği yerli patates çeşitleri ile özel tohumculuk firmalarının yurtdışından ithal ettikleri ve üretimini yapmak istedikleri yeni çeşitlerin turfanda tescil denemelerini de yürütmektedir. Bu denemeler Ankara Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü ile işbirliği halinde yapılmakta olup turfanda patates yetiştirmeye uygun iklim özelliklerine sahip Adana, Hatay ve İzmir illerinde yürütülmektedir” diye konuştu.
10 ADET YERLİ TOHUM GELİŞTİRİLDİ
Yürütülen AR-GE projeleri neticesinde toplam 10 adet yerli patates çeşidi geliştirdiklerini belirten Uğur Pırlak “Turfanda patates çeşitleri geliştirmenin yanında patates hastalık ve zararlılarına karşı dayanıklı yerli ve milli sanayilik çeşit geliştirme çalışmaları da Enstitümüzde halihazırda devam etmektedir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.