DOLAR 32,5874
EURO 34,8578
ALTIN 2.495,97
BIST 9.668,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 20°C
Hafif Yağmurlu
Niğde
20°C
Hafif Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 25°C
Sal 27°C

MEVLAMIZ AYETİ KERİMELERİNDE PEYGAMBERİMİZ HADİSLERİNDE SELAMLAŞMAYI EMREDİYOR!!!

06.01.2023
431
A+
A-

Çarşamba’dan devam.
Bugünkü yazının tam olarak anlaşılabilmesi için mutlaka Çarşamba günkü yazımı okumayanların önce bu yazıyı okumaları halinde konu daha iyi anlaşılacağından gereğini yapmalarını dileğiyle konumuza Çarşamba günü kaldığımız yerden devam ediyorum.
SELAM VE SELAMYAŞMA İLE İLGİLİ AYETLER
Ahzab Suresi, 56. ayet: Şüphesiz, Allah ve Melekleri Peygambere salat ederler. Ey iman edenler, siz de O’na salat edin ve tam bir teslimiyetle O’na selam verin.
Yasin Suresi, 58. ayet: Çok esirgeyen Rabb’dan onlara bir de sözlü “Selam” (vardır).
Saffat Suresi, 79. ayet: Alemler içinde selam olsun Nuh’a.
Saffat Suresi, 109. ayet: İbrahim’e selam olsun.
Saffat Suresi, 120. ayet: Musa’ya ve Harun’a selam olsun.
Saffat Suresi, 130. ayet: İlyas’a selam olsun.
Saffat Suresi, 181. ayet: Gönderilmiş (Peygamber)lere selam olsun.
Zümer Suresi, 73. ayet: Rablerinden korkup-sakınanlar da, Cennete bölük, bölük sevk edildiler.
Sonunda oraya geldikleri zaman, kapıları açıldı ve onlara (Cennetin) bekçileri dedi ki: “Selam üzerinizde olsun, hoş ve temiz geldiniz. Ebedi kalıcılar olarak ona girin.”
Zuhruf Suresi, 89. ayet: Şimdi sen, ‘aldırış etmeksizin onlardan yüz çevir’ ve: “Selam” de.
Artık onlar bileceklerdir.
Zariyat Suresi, 25. ayet: Hani, yanına girdiklerinde: “Selam” demişlerdi.
O da: “Selam” demişti. “(Haklarında bilgim olmayan) Yabancı bir topluluk.”
Vakıa Suresi, 26. ayet: Yalnızca bir söz (işitirler:) “Selam, selam.”
Vakıa Suresi, 91. ayet: Artık, “Ashab-ı Yemin”den selam sana.
Mücadele Suresi, 8. ayet: ‘Gizli toplantıların fısıldaşmalarından’ (kulis) men’ edilip sonra men’ edildikleri şeye dönenleri; günah, düşmanlık ve Peygamber’e isyanı (aralarında) fısıldaşanları görmüyor musun? Onlar sana geldikleri zaman, seni Allah’ın selamladığı biçimde selamlıyorlar.
Ve kendi kendilerine: “Söylediklerimiz dolayısıyla Allah bize azap etse ya.” derler.
Onlara cehennem yeter; oraya gireceklerdir. Artık o, ne kötü bir gidiş yeridir.
PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED(S.A.V.) DE BİR ÇOK HADİSİ ŞERİFİNDE SELAMI EMREDİYOR!!!
Ebû Hüreyre’nin (r.a.) naklettiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“İman etmedikçe cennete giremezsiniz, birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olmazsınız. Size, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir iş göstereyim mi? Aranızda selâmı yayın.” (Müslim, Îmân, 93)
PEYGAMBERİMİZ”MÜSLÜMANIN MÜSLÜMANIN ÜSTÜNDEKİ 7 HAKKINDA İLKİ SELAMLAŞMADIR”
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edildiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“Müslüman’ın Müslüman üzerindeki hakkı altıdır.” “Onlar nedir ey Allah’ın Resûlü?” diye sorulunca şöyle demiştir: “Onunla karşılaştığın zaman selâm ver, seni davet ettiğinde ona icabet et, senden nasihat istediğinde nasihat et, aksırıp Allah’a hamd ettiğinde ona duayla karşılık ver, hastalandığında onu ziyaret et ve öldüğünde cenazesine katıl.” (Müslim, Selâm, 5)
İSLAMDAKİ EN İYİ DAVRANIŞDAN BİRİSİ BAŞKALARINA YEMEK YEDİRMEK VE TANIYIP TANIMADIKLARINA SELAMDIR
Abdullah b. Amr (r.a.) naklediyor:
Bir adam Resûlullah’a, “İslâm’da hangi davranış daha hayırlıdır?” diye sorunca Hz. Peygamber şöyle cevap vermiştir: “(Başkalarına) yemek yedirmen, tanıdığına ve tanımadığına selâm vermen.” (Buhârî, Îmân, 6)
İNSANLARIN YÜCE ALLAH(C.C.) IN YANINDAKİ EN HAYIRLISI ÖNCE SELAM VERENDİR!!!
Ebû Ümâme’nin (r.a.) naklettiğine göre, Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
“İnsanların Yüce Allah katında en hayırlısı, önce selâm verenleridir.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 132-133)
Enes b. Mâlik (r.a.) diyor ki:
“Resûlullah bana şöyle buyurdu: ‘Yavrucuğum! Ailenin yanına girdiğin zaman selâm ver.
Bu, senin ve ailen için bereket olur.’” (Tirmizî, İsti’zân, 10)
Rasûlüllah (s.a.v.) şöyle buyurdu:
“Sizden biriniz meclise geldiği zaman selam verdiği gibi, ayrılırken de selam versin.
Çünkü birinci selam sonrakinden daha faziletli değildir.” (Ebû Dâvûd, Edeb, 138; Tirmizi, İsti’zan, 15)
Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle dedi:
“Yahudi ve Hırıstiyanlara öncelikle siz selam vermeyin.” (Müslim, Selam, 13)
Yine Hz. Peygamber (s.a.v.): “Kitab ehli olanlar size selam verdiklerinde ‘ve aleyküm’ deyin.” dedi. (Buhârî, İsti’zan, 20; Müslim, Cihad, 116.)
DİNİMİZE GÖRE OTURANLARA YÜRÜYENLER, BİNEK ÜSTÜNDEKİLER YÜRÜYENLERE SELAM VERMELİ!!!
Cenab-ı Allah(c.c.)’mızın yazının girişinden itibaren yer verdiğim Onlarca Ayeti kerimesiyle, Nebiler, Nebisi Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed(S.A.V) ise bu yazıya koyduğum Hadisi şeriflerinde belirttiği gibi dinimizde selamlaşma çok önemli ve verene bir çok sevaplar verilen ibadet olmasının yanında Müslümanlar arasında samimiyeti arttıran, soğukluğu gideren bir sosyal gerekçedir.
Büyüklerimizden bu konuda bize verilen bilgide yürüyenlerin oturanlara, bir binek üstünde olanların ise yürüyenlere selam vermesi gerektiği belirtiliyor.
3 SAAT’TE YANIMIZDAN GEÇENLERDEN ÇOK AZI SELAM VERİRKEN ,SELAM VERDİĞİ İÇİN TAKTİR ETTİĞİM BİR KİŞİ İSE BENİ TANIDIĞI İÇİN SELAM VERDİĞİNİ SÖYLEYİNCE SEVİNCİM KURSAĞIMDA KALDI!!!
Mevla’mız ve Habibi tarafından Çarşamba günkü ve bugünkü yazımda yer verdiğim Ayeti kerimeler ile Hadisi şeriflerinde çok önem verilen ve çokta önemli maddi ile manevi getirilere sebep olan Allah(c.c.)’ ın selamını verdiklerimden bazıları selamı almadıkları gibi bazıları ise yanına gittiğimizde bu güzel nimetle kendisini selamlamamı akla ziyan şekilde istemiyorlar.
Cadde ve sokaklarda bir birileriyle karşılaşanların önemli bir bölümü’ de kendilerini ve karşısındakini bu güzel sevaptan mahrum bırakırlarken yazın Oğlum Yunus Şammas Üniversite sınavlarına girdiğinde kendisini ASÜ Kampüsü içinde yol kenarında eşim Ayşe Gül ile beklerken yanımızdan geçen onlarca insandan istisna dışında selam veren olmadı.!!!
Gelip geçenlerden ilk defa selam verdiği için sevindiğimi belirttiğim bir kişi ise beni tanıdığı için selam verdiğini söyleyince sevincim kursağımda kaldı.
İki hafta önce eşimle İkindi Namazını beklerken Ulu Camii yanındaki parkta otururken maalesef Camiye giden Cemaatten de devede kulak bile olmayan dışındakilerden önümüzden geçenler Allah(c.c.) ın ve Habibinin emri olan selamı esirgediler.
ALLAH(C.C.) VE HABİBİNİN ONLARCA KATTİ EMRİNE RAĞMEN DİN KARDEŞİNDEN SELAMI ESİRGEYENLER BAŞIMIZA GELEN MADDİ VE MANEVİ SIKINTILARI HAK EDİYORLARMI,ETMİYORLARMI?!!!
Kendi dindaşına Allah(c.c.)ın selamını esirgeyen bir toplum günümüzdeki maddi ve manevi sıkıntıları hak edip etmediğini Hakkın yolunda olan sağ duyulu vicdanlara bırakıyor ezel ve ebet olan Mabudumuzdan niyazım İslam’ın en iyi yaşandığı ve Müslümanların dünyaya her yönüyle hakim olup adaletle yönettikleri zamanki ruhu bize yeniden bahşetmesi ve bizlerin bu gafletinden dolayı sabilerimize ve dilsiz hayvanlara acıyarak nimetlerini esirgememesi.
Bizlerinde selamlaşma ile birlikte diğer günahlarımızdan samimi şekilde tövbe etmemizi ihsan ederek af etmesidir. Cuma’mız mübarek olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
(*) Çarşamba ve bugünkü yazımda yer verdiğim Selamlaşmayla ilgili Ayeti Kerimelerle ,Hadisi Şerifleri İslam ve İhsan sitesinde “http://kuranfihristi.net/fihrist/selam ve” https://www.islamveihsan.com/selamlasma-ile-ilgili-hadisler.html” den aldım. Emeği geçenlerden Mevla’mız razı olsun Ali Genç.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.