DOLAR 32,5671
EURO 34,9928
ALTIN 2.421,67
BIST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 26°C
Az Bulutlu
Niğde
26°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 23°C
Pts 20°C

Niğde’de İlk Kez Yemek Borusundan Kalp Değerlendirme İşlemi Uygulandı

Niğde’de İlk Kez Yemek Borusundan Kalp Değerlendirme İşlemi Uygulandı
12.01.2023
283
A+
A-

Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ilk defa Transösefagial Ekokardiyografi yöntemi ile Kalp yapı fonksiyonları değerlendirildi.

İşlem Kardiyoloji Uzmanı Dr. Samet Yılmaz tarafından başarı ile gerçekleştirildi. Hasta uyutulmadan yapılan işlemde uzun süredir diyaliz tedavisi gören hastaya yüzeysel ultrasonda görüntülenemeyen kalp bölgeleri değerlendirildi.
Konu ile ilgili açıklama yapan Hastanesi Başhekimi Dr. Öğr. Üyesi Yakup Çetinkaya şunları söyledi: “Ekokardiyografi kalbin ses dalgaları yolu ile (ultrason) iç yapısının ve işlevlerinin incelenmesidir. Yaygın olarak kullanılan yüzeysel ekokardiyografi (transtorasik) yönteminin yetersiz kaldığı bazı durumlarda yemek borusu yolu ile ekokardiyografi yapılması gerekebilir. Bu durumlar şu şekilde sıralanabilir: kalpte pıhtı veya enfeksiyon varlığının araştırılması, yapay kapak işlevlerinin değerlendirilmesi, ana atardamar-aort yırtılmalarının aranması, kalp deliklerinin incelenmesi, kalp kapak yetersizliklerinin ciddiyetinin belirlenmesi, kalp kapak tamiri veya kalp deliklerinin kapatılması ameliyatları sırasında ve sonrasında, işlem başarısının değerlendirilmesidir. Bazen de akciğer hastalığı, şekil bozukluğu gibi nedenlerle hastanın göğüs yapısı yeterli kalitede ekokardiyografik görüntü alınmasına izin vermediği durumlarda TÖE yöntemine başvurulur. İşlemden hemen önce, gerekli durumlarda damardan ilaç uygulanmasını sağlamak amacıyla damar yolu açılır. Öğürme refleksini bastırıp hastanın işleme uyumunu sağlamak amacıyla ağız ve yumuşak damak bölgesi yerel olarak anestezik bir sprey yardımıyla uyuşturulur. İşlem ve hasta rahatlığı için damardan sakinleştirici ilaç yapılır. Tetkik sırasında hasta uyumunun sağlanamadığı durumlarda işlem mutlaka gerekiyorsa, anestezi doktorunun kontrolünde yapılır. Hastanemizde yüzeysel ekokardiyografi işlemi çok uzun yıllardır yapılıyordu. Ancak çok sıklıkla gereken TÖE gereksinimi nedeni ile hastalarımız il dışına gitmek zorunda kalıyordu. Artık bu işlem için hastalarımızın il dışına gitmelerine gerek kalmadı. Önce yapılamayan bir görüntüleme yöntemini hastanemize ve Niğde’mize kazandırdığımız için çok mutluyum” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.