DOLAR 32,5068
EURO 34,9114
ALTIN 2.432,41
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 22°C
Az Bulutlu
Niğde
22°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 22°C
Çar 21°C
Per 19°C

Niğdeli Profesör’e Tıp Onur Ödülü

Niğdeli Profesör’e Tıp Onur Ödülü
09.10.2023
212
A+
A-

 

 

 

 

İsmet ÜNVER / ÖZEL HABER

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) uzun yıllar bakanlık yapan,  Meclisin “Haydar Ağa’sı” olarak bilinen Niğde ve Bor’un değerleri arasında yer alan deneyimli siyasetçi merhum Haydar Özalp’ın kız kardeşi Prof. Dr. İmran Özalp ‘Tıp Onur Ödülü’nü aldı.

Ağabeyi Merhum Haydar Özalp gibi yıllarca ülkesine hizmet etmiş Prof. Dr. İmran Özalp Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda tıp dünyasında en saygın isimler arasında yer alıyor.

 

Eczacıbaşı Topluluğu’nun Dr. Nejat F. Eczacıbaşı Tıp Ödülleri’nde bu yılın kazananları belli oldu. 64’üncü kez düzenlenen ödül töreninde “Tıp Onur Ödülü” Bor’lu Prof. Dr. İmran Özalp’e verildi. Zihinsel özrün diyet tedavisi ile çocuklarda görülen ‘fenilketonüri’ hastalığının engellenmesinin yanında, hastalığın takibi ve tedavisinde büyük öneme sahip olan ‘Yenidoğan Taraması’ programının Türkiye’de başlatılmasına öncülük eden Prof. Dr. İmran Özalp’e ödülünü Eczacıbaşı topluluğu başkanı Bülent Eczacıbaşı verdi.

Niğde’nin Bor ilçesinde dünyaya gelen Prof. Dr. İmran Özalp Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı eğitim programı kapsamında tıp eğitimi ve uzmanlık eğitiminde kalıtsal metabolik hastalıklarla ilgili bölüm çalışmalarını yürüten ilk öğretim üyesi. ABD’den döndükten sonra, 1971 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi’nde pediyatri bölümünde kalıtsal metabolik hastalıkların tanı, tedavi ve takiplerinin yapıldığı “metabolizma-nütrisyon” ünitesini kurdu. Bu ünitede metabolik hastalıkların tanısı için laboratuvar yöntemleri geliştirildi. Birçok kalıtsal amino asit metabolizması bozuklukları ve Türkiye’de o zamana kadar varlığı bilinmeyen başka metabolik hastalıklar da ilk kez bu ünitede tanımlandı.

 

Prof. Dr. İmran Özalp ödül töreninde yaptığı konuşmada “Cumhuriyetten 11 yıl sonra doğmuş bir bireyim. Şanslıydım Cumhuriyet devrimi, Atatürk devriminde eğitim veren değerli öğretmenlerden ve okullardan eğitim aldım. Bu şansım devam etti Cumhuriyetin yarattığı fırsatlardan faydalanarak okudum ve hekim oldum. Yurt dışında bebeklerin yakalandığı hastalıklar konusunda eğitim alarak eğitimimi tamamladım. Cumhuriyetin 100. yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü minnetle ve teşekkürle anıyorum. Tüm yaşamım boyunca çalışmalarıma bu minnet şekil vermiştir. Aldığım bu ödülü yapmış olduğum çalışmalarda bizimle birlikte çalışan Anadolu’nun en ücra köşesindeki çocuklarımıza ulaşan arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu genç arkadaşlarım benim başlattığım hizmeti başarı ile devam ettiriyor ve daha ileriye taşımaktadırlar. Bu onur ödülü hepsi adına alıyor ve teşekkür ediyorum” dedi. Özalp konuşmasının devamında tıp alanında yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.