DOLAR 32,5188
EURO 34,8976
ALTIN 2.433,22
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 21°C
Hafif Yağmurlu
Niğde
21°C
Hafif Yağmurlu
Sal 19°C
Çar 21°C
Per 16°C
Cum 18°C

“AKSARAY İÇİN BİR FİKRİM VAR” DAVETİNE AYAKLARI YERE BASAN TEKLİFLER!

“AKSARAY İÇİN BİR FİKRİM VAR” DAVETİNE AYAKLARI YERE BASAN TEKLİFLER!
23.01.2024
79
A+
A-

“AKSARAY İÇİN BİR FİKRİM VAR” DAVETİNE AYAKLARI YERE BASAN TEKLİFLER!
Davete laf olsun diye icabet etmiyorum.!
İcabetin asıl sebebi Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V.)in belirttiği Müslümanların birbirinin üstündeki 6 hakkından biri olan daveti kabul ederek ekmeğini yiyip ,suyunu içip havasını solduğumuz memleketimizi ihya edecek çalışmalara katkı sağlayarak mutlu istikbalimizi ihya etmek isteyenlere Hakkın rızası için katkıda bulunmaya vesile olmaktır.
Tüm hesapların üstündeki O yüce iradenin bir başka hesabı yoksa İnşallah önce ülkemizin şu anki çeyrek trilyon dolara ulaşan yıllık ihraç ettiğimiz sanayi ve savunma mamullerinin üretilmesinin temellerinin atılmasına vesile olan 24 Ocak kararları hakkında bilgi veren yazılarımdan sonra vatandaşlarımız adına yapılan davete icabet etmektir.
Ardından ise ömrümüz olur ve Mevla’mızda izin verirse Nisan ortasından başlayarak Haziran ortası ve sonuna kadar şehirlerin atası, yeryüzünde maddi ve manevi gelişmelere vesile olan onlarca ilkin ve tekin merkezi Aksaray’ımızın mutlu istikbali için gerekenleri yazacağım.
Bu gün “Aksaray İçin Bir Fikrim var” konusundaki yapılan davete maddeler halinde bu ilk icabetimle şehrimizin mutlu istikbali için ayakları yere basan ve uygulandıklarında mevcut milli serveti öğüten değirmenin sebep olduğu olumsuzlukların çoğunun ortadan kaldırılmasının yanında ilimiz turizmiyle birlikte tarihimizi de ihya etmektir.!!!
YERYÜZÜNDE EŞİ OLMAYAN AKSARAYIN ONLARCA TEK’İNDEN MEMELİ KAYA DEĞERLENDİRİLİRSE BİZİ İHYA EDER!!!
1-1975 yılından bu yana 17 yaşımdan itibaren 49 yıldır gittiğim ve ortalama 2 sene geçirdiğim balkan ülkeleri ve kıta Avrupa’sının başkentleri de dahil 11 ülkesiyle, Gürcistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti de dahil yüzlerce şehrini gezip gördüğüm yerlerde eşine rastlayamadığım, sorduğum hiçbir kimseden de benzeri olduğuna dair bilgi alamadığım.!
Ülkemiz genelinde de gittiğim mevcut vilayetlerimizin yarısından fazlasını ve bir o kadarda ilçedeki araştırmalarımda da eşini bulamadığım gibi buralardaki araştırmalarımın yanında bu konuda görüştüğüm onlarca akademisyenden de benzeri olduğuna dair bilgi alamadığım 49 yıldır koruması için elimden geleni var gücümle yaptığım yer üstünde Aksaray’dan başka eşi olmayan tek tabiat anıtımız mutlaka önce koruma altına alınmalı.
Ardından etrafındaki birkaç evde oturan vatandaşlarımız mağdur edilmeden gönüllülük esasına göre yuva sahibi yapılıp 1975’deki il gördüğümdeki kar beyazı haline getirilmesi için işinin ehli olanlar tarafından yıkanarak etrafı açılıp turizme açıldığında sadece çağrıştıracağı algıyla ülkemiz geneli ile dünyadan her yıl belediye bütçesini ihya edecek yüzbinlerce turistin akınına uğrar.
Bahsettiğim yer şehrimizin içinde bulunan dev Afrodit heykelini hatırlatan onlarca iri ve yüzlerce ufak memeye benzeyen yumruları bulunan kayadır.
3 ANA KARA YOLUNA YAKIN YER ALTI ŞEHRİ VE YENİ DOĞAN PERİBACALARIDA AKSARAY TURİZMİ İÇİN NİMET!!!
2-Aksaray’ın istikbalini ihya edecek olan ikinci yer ise TOKİ ile Topak kaya arasında bulunan E.90 ve Nevşehir asfaltının yanında Aksaray-Kırşehir yoluna da çok yakın olması nedeniyle turizme açıldığında Memeli Kaya gibi her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turistin gezebileceği Urum duyun yer altı şehri, Belediye Asfalt plenti içindeki mağara kilise ve Tuzlusu da bulunan Kameraman Şaban Ulu ile birlikte TV 68 de yaptığım programına konu olan Yeni Doğan Peri Bacaları da özellikle Peri bacalarının oluşumunu araştıran bilim adamları ve bunları görmeye gelecek turistlerle bizi ihya edecek değerlerimizdir.
TÜM OLUMSUZLUKLARI ORTADAN KALDIRACAK TÜNEL ALT YAPI MİLLİ SERVETİ KORUYUP ARIZALARI BİTİRECEK!!!
3- Kar, yağmur, rüzgar ,sel ve sıcak ile soğuk havanın oluşturduğu genleşmenin sebep olduğu olumsuzlukları bertaraf etmesinin yanında testiden su boşalırcasına bile yağacak yağmurla oluşacak selin sebep olacağı tüm olumsuzlukları bertaraf etmesinin yanında ağır tonajlı kamyonların sebep olduğu borların patlaması olumsuzluklarını da tamamen ortadan kaldıracak.
Bu olumsuzlukları ortadan kaldırmasıyla arıza ihtimalini binde bire indirmesinin yanında ola ki bu binde bir bile olsa arıza meydan gelmesi halinde yollar kazılmadan için girilip arızaların giderileceği içme suyu ,kanalizasyon, yağmur suyu, Telekom ,Gaz ile Elektrik için ayrı ayrı kanal açma masrafını teke indiren ve her bir alt yapı şebekesinin arızasında yerlerin kazılmasını ve bir birine uymayan yatırımları beklemeyi de ortadan kaldıracak tüm altyapı sistemlerini içine alan Tünel sistemine yeni yerleşim yerlerinde geçilmeli.
Mevcutlarında ise arızalar oluştukça bunların giderilmesi esnasında buraya konacak menfezlerle peyde pey bu sisteme geçilmesi sağlanmalı.
TUZLUSU YA YAPILACAK AZ MASRAFLI TESİSLE BELEDİYE HER YIL GELİRE,ON BİNLER ŞİFA YA KAVUŞACAK!!!
4 -Ak denizden bir boruyla getirilmiş gibi tuzlu olan ve ismini de bundan alan bulunduğu boğaza da ismini veren şehir’e yakın olduğundan çocukluğumuzda bisikletle gidilen sayısız deri hastalıklarına şifaya vesile olduğu bilinen ve 50 yıldır yapılan sondajlarla çıkan suların zamanla kuruyarak sadece yüz yıllardır bilinen asıl suyu kalan Tuzlu Su tesislerinde aklın gereği yapılırsa hem belediye maddi yönden ihya olur, hem de her yıl on binlerce insanın şifasına vesile olunur.
Buraya aklın gereği için yapılacak olan daha önce çalıştırılamayan lüks yatırım yerine sadece kadın ve erkek havuzları ile bu havuzlarda erkek ve kız çocukları için havuzlar, soyunma kabinleri ile duşlar ve gelenlerin yeme içme ihtiyacını karşılayacak bir lokanta veya kafeterya ile birde bakkal ile büfeyle araç parkı yapılırsa ve gereğinde havuzların üstü camla kapatılırsa burası yılın en az 7 ay’ı vereceği hizmetle hastalıklar şifa verirken belediye ise buradan elde edeceği gelirle ihya olur.
ŞEHİR İÇİ TRAFİK SIKINTISI YOLLARA PAR EDEN ARAÇLARI YER ALTI PARKLARI VE İMARDA PARAK MECBURİYETİ ÇÖZER
5- Şehir içinde trafiğin tıkanmasının ana sebebi zaten dar olan yollara birde sağlı sollu araç parkıyla çoğu yerdeki 4 lü şeridin teke inmesidir.
Bu sıkıntı için yapılacak ana planlama için öncelikle Selçuklu Parkındaki Külliyenin yanındaki parkın altı, Nora alışveriş merkezinin yanındaki otoparkın altı, Belediye binası yeni yerine gittiğinde burayı da içine alan Ulu Caminin temeline su gitmesini engelleyecek tedbirler alındıktan sonra mevcut parkın tamamı ile belediye önündeki yolda buraya katılarak yüksek minibüslerle binek araçlarının da girebileceği iki katlı otopark yapılmalı.
İcra ve birçok kurumun bulunduğu atıl vaziyetteki Ulu Camii arkasındaki oto parkında alınacak tedbirlerle açılması başta olmak üzere şehrin her yerindeki müsait alanlara yeterli yer altı ve üstü parklarının planlanmasının yanında imar ruhsatı verilirken her bir daire için mutlaka ikişer araçlık otopark planlanmalı.
ŞİFAHANE İLE BİRLİKTE OLUŞTURULACAK TARİHİ ADA İLE İNANÇ VE SAĞLIK TURİZMİYLE İHYA OLURUZ!!!
6- 1 Aralık günü Bedir Muhtar Külliyesinin açılışından sonra Belediye başkan vekili Yakup Kadri Perek, Başkan yardımcısı Fuat Güler ve Meclis üyesi Nurettin Yar’a yerinde bilgisin verdiğim.
Döneminin dünyadaki en büyüğü olan ve 9 asır bulunduğu mahalleye ismini veren başta Şeyh Cemaleddini Aksaray’i olmak üzere tıp konusunda onlarca eseri bulunan hekimlerin ruh hastalıkları ile birlikte akla gelebilecek tüm hastalıkları çağın en modern yöntemleriyle tedavi ettikleri Osman Ertuğrul’un başkanlığında Şeyh Hamit sınırları içine alınan ve 2015 yılının ilk günlerinde son kalıntısı da rant hırsıyla dozer bıçağına hayale edilen Şifahanenin Zafer mahallesi ana yoluyla bağlantısının tamamen kesilmemesi için burada bulunan 3 binanın zaman geçirilmeden gönüllülük esasına göre Belediye geçmesinin sağlanması.
Ardından ise bu ata yadigarımızın temeller üstünde yeniden yapılmasıyla karşısındaki Leyla hatun Camii ,Yusuf Hakiki baba Türbe ve Camisiyle Hankah, Sinan Bey türbesi ile Baş çeşmenin de yapılmasıyla burada başta inanç ve sağlık turizmi meraklıları olmak üzer her yıl oluşturulacak bu tarihi ada on binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret edeceği bir yer olur.
CADDE VE SOKAKLARIN İSİMLERİNİN İADESİ,YANLIŞ SINIRLARDAN DÖNÜLMESİ KÖKLERİMİZLE BULUŞTURUR!!!
7-İlk defa tarafımdan yapılan teklifle dönemin Belediye başkanı merhum Muhammed Emin Gürün döneminde Belediye basın birimine bağlı olarak kurularak 1985 Genel Nüfus sayımı hazırlıklarının yapılmasından sonra kapatılmayarak daimi bir birim haline getirilen ve resmi olarak ilk defa İmarla işbirliğiyle mahalle sınırlarını belirleyip cadde ve sokak isimlerini de belirledikten sonra Belediye Meclisinin kararı ve bu kararın Kaymakam tarafından onaylanmasıyla resmileşen çalışmada o zamana kadar resmi olmasa da vatandaşlar tarafından kullanılan isimlerin verilmesinin yanında geriye kalanlarına ise Aksaray’ın tarihi şahsiyetleri ve manevi büyüklerinin isimlerini vermiştik.
Osman Ertuğrul’un Belediye başkanlığında yüz yıllarca aynı kalan mahalle sınırlarının değiştirilmesinin yanında isimli sokakların hatta caddelerinde numaralandırılmasıyla Aksaray köklerinden kopartıldı.!!!
Zaman geçirilmeden yapılacak çalışmanın ardından Belediye Meclisi tarafından öncelikle numaralı hale getirilen sokaklara isimlerinin iade edilmesi ve daha önce ismi olmayanlara da ilimizin tarihindeki ve Cumhuriyet dönemindeki hizmet edenlerin isimlerinin verilmesi, teknik olarak numara gerekiyorsa ismin önüne parantez açılıp isimden sonra numara yazılmasının sağlanmasıyla köklerimizle oluşturulan kopukluğun yeniden ihyası sağlanmalı.
HAFİF RAYLI SİSTEM VE METRO GÜZERGAHININ BELİRLENMESİYLE GELECEKTEKİ OLUMSUZLUK ORTADAN KALDIRILIR
8- Aksaray merkez OSB’nin hızla gelişmesinin etkisiyle göç alan konuma gelmemiz geçen yıl kurulan ,Sultanhanı, Eski ve Ortaköy’ün yanı sıra geçtiğimiz günlerde kurulan Gülağaç ve Sarıyahşi OSB’lerinin yanında yılın ilik yarısında bitim tarihide belli olacak olan Aksaray’ın 104 yıllık sevdası Aksaray-Ulukışla demiryolunun da etkisiyle geleceği Mevla’mız bilmesine rağmen gelecek 10 maksimum 15 yılda il nüfusumuzun en az 2 misli artmasıyla büyük şehir olmamız kesin gibi.
Bu nüfusun en az %60’ının şehir içinde yaşayacağı göz önüne alındığında nüfusu yarım milyona yükselen Aksaray da ilk etapta hafif raylı sistem ve ileride ise metro şart olacak.
Bu hatlar döşenirken ileride sıkıntı çekilmemesi için şimdiden hafif raylı sistem ile metro güzergahlarının belirlenerek hattın geçeceği yerlerde yapılaşmaya izin verilmemesi için imarda gerekenler zaman geçirilmeden yapılmalı.
Mevla’mız izin verirse önce 24 Ocak yazılarının ardından hemşerilerimizin dileklerine elçi olacağım yazılarım ve ardında Nisan ayı içinde sunacağım tekliflerde görüşmek ve bu günkü yazdıklarımın da gereğinin Başkan Dinçer ve kurmayları tarafından şehrimizin ve kendilerinin istikbali için yapılması dileğiyle. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
(*) Davete icabet etmenin Müslümanın Müslüman üstündeki hakkı olduğunu belirten Hadisi şerifi” https://hadeethenc.com/tr/browse/hadith/5343 “dan aldım. Emeği geçenlerden Allah(c.c.) razı olsun. Ali Genç

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.