NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ, YERLİ GÜNEŞ HÜCRELERİ PROJESİYLE TÜBİTAK’TAN BURS KAZANDI
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Ana Bilim Dalı doktora öğrencisi Emre Kartal ve Enerji Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı doktora öğrencisi Furkan Güçlüer, yerli güneş hücrelerinin verimliliğini artırmaya yönelik geliştirdikleri projeyle TÜBİTAK’tan burs almaya hak kazandı. Öğrenciler, Üniversitenin Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşe Seyhan’ın yürütücülüğünde, TÜBİTAK-1004 Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında yürütülen “Çift Taraflı Heteroeklem Tipi Hücre Geliştirilmesi” adlı projede önemli başarılar elde etti. Bu projeyle, TÜBİTAK BİDEB-2250 Lisansüstü Bursları Performans Programı Başarı Bursu kazanan öğrenciler, ülkemizin enerji alanındaki gelişimine katkıda bulunacak.
Projenin Hedefi: Yüksek Verimli Yerli Güneş Hücreleri
Projeyi yöneten Doç. Dr. Ayşe Seyhan, projenin yerli ve milli, yüksek verimli, seri üretime uyumlu çift yüzlü c-Si heteroeklem (SHJ) güneş hücrelerinin geliştirilmesini amaçladığını belirtti. Seyhan, şu ana kadar geliştirilen hücrelerin verimliliğinin yüzde 22,5’e ulaştığını ifade ederek, “Geliştirilen çift taraflı hücreler, her iki yüzeyden de ışık toplayarak daha fazla enerji üretebiliyor. Bu teknoloji, güneş enerjisinden daha verimli yararlanmayı sağlayarak temiz ve sürdürülebilir enerji geleceğine katkı sunacak” dedi.
Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu’dan Tebrik Mesajı
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, proje danışmanı Doç. Dr. Ayşe Seyhan ile öğrencileri tebrik ederek, Üniversitenin güneş enerjisi alanındaki çalışmalarının ulusal yenilenebilir enerji politikalarına öncülük ettiğini vurguladı. Uslu, “Öğrencilerimizin böylesine stratejik bir alanda TÜBİTAK’tan burs almaya hak kazanmaları, bizler için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı. Bu proje, Üniversitemizin yenilenebilir enerji teknolojilerine yaptığı katkının somut bir göstergesidir” diye konuştu.
Uslu, ayrıca Üniversitenin yüksek verimli ve düşük maliyetli fotovoltaik hücreler geliştirmek, yenilikçi güneş panelleri tasarlamak ve silisyum teknolojileri üzerine araştırmalar yaparak üretim süreçlerini optimize etmek gibi hedeflerinin olduğunu belirtti. Üniversitenin bu hedeflere ulaşmak için çalışmalarını sürdürdüğünü ve araştırma sonuçlarının sanayi uygulamalarına entegre edilerek ticari başarıya dönüştürülmesinin hedeflendiğini de sözlerine ekledi.