DOLAR 34,9466
EURO 36,7211
ALTIN 2.977,22
BIST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 3°C
Az Bulutlu
Niğde
3°C
Az Bulutlu
Cts 8°C
Paz 4°C
Pts 4°C
Sal 6°C

NÖHÜ’DEN KIRSAL KADINLARA ÇEVRE VE EKONOMİ ODAKLI EĞİTİM DESTEĞİ

NÖHÜ’DEN KIRSAL KADINLARA ÇEVRE VE EKONOMİ ODAKLI EĞİTİM DESTEĞİ
26.11.2024
198
A+
A-

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin öncülüğünde, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Kırsal Kesimdeki Kadınlar İçin Ekonomik Fırsatlar Oluşturma Amacıyla İklim Değişikliği Uyum Stratejisi Uygulama Projesi” kapsamında eğitimler sürüyor.

Bu kapsamda Orhanlı ve Edikli kasabalarındaki kadınlara yönelik “Kompost Eğitimi” düzenlendi. Eğitim, Üniversitenin Atık Yönetimi Koordinatörü ve Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ece Ümmü Deveci ve ekibi tarafından gerçekleştirilirken, eğitim programına NÖHÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu da katıldı.

Çevre ve Ekonomiye Katkı Sağlayan Kompost Eğitimi

Kadınların yoğun ilgi gösterdiği eğitimde, “Kompost nedir?”, “Nasıl yapılır?”, “Hangi atıklar kullanılabilir?” ve “Evde kompost reaktörü nasıl hazırlanır?” gibi konular teorik ve pratik uygulamalarla ele alındı. Eğitimde, kompostun hem çevreye hem de ekonomiye katkıları vurgulanarak, kadınların atıklarını geri dönüştürerek doğal gübre üretmeleri teşvik edildi.

Prof. Dr. Ece Ümmü Deveci, kompostun organik atıkların doğal gübreye dönüştürülmesi süreci olduğunu belirterek, “Bu yöntem, çevreyi korumanın yanı sıra ekonomik tasarruf ve tarımsal verimlilik sağlar. Kırsal bölgelerde bu bilincin yaygınlaşması, sürdürülebilir bir gelecek için büyük önem taşıyor,” dedi.

Kadınların Ekonomik Gücü Artıyor

Projeyle kırsalda yaşayan kadınların hem çevre dostu bir yaşam tarzına uyum sağladığını hem de doğal gübre üretimiyle ekonomik kazanç elde ettiğini belirten Deveci, bireysel çabalarla çevresel ve ekonomik etki yaratmanın mümkün olduğunu söyledi.

Bölgesel Kalkınmaya Katkı

Rektör Prof. Dr. Hasan Uslu, projenin Avrupa Birliği ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından desteklenmesinin, üniversitenin bölgesel kalkınma odaklı vizyonunu yansıttığını ifade etti. İklim değişikliği ve kırsaldaki kadınların güçlendirilmesine yönelik çalışmaların önemine vurgu yapan Rektör Uslu, “Kompost eğitimiyle başlayan bu proje kapsamında, sürdürülebilir beslenme, susuz tarım, yağmur suyu hasadı ve sosyal girişimcilik gibi konularda da eğitimler verilecektir,” dedi.

Proje kapsamında emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Uslu, bu tür çalışmaların bölge halkı için sürdürülebilir fayda sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.