DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde °C
Niğde
°C
°C
°C
°C
°C

ALLAH(C.C.)’IN ELÇİLERİYLE KULLARINA İKRAM GÜNÜ”AŞURE”

25.06.2026
20
A+
A-

Bugün zamanımızda sayıları 2 milyarı aşan İslam aleminin % 90’ını oluşturan” Sünni ”ve geriye kalanını oluşturan “Şii” Müslümanların ittifak içinde saygıyla idrak ettikleri önemli dini günlerimizden biri olan 10 Muharrem Aşure günüdür.
Bugünün önemi üç aylardan sonraki haram aylardan olan yani Haram ayların 4.’sü olan Muharrem ayının 10. gününe denk gelen “Aşure” günü olmasıdır.
Bugünün önemi genel olarak dünya tarihinde, özelde ise bizim medeniyetimizi oluşturan İslam dininin yani Müslümanlık tarihinin nice, nice mükafatların oluştuğu müstesna bir zaman ilimi olmasıdır.
HAKKIN AŞÜRE GÜNÜNDE ELÇİLERİNE VE KULLARINA BAHŞETTİĞİ MUCİZELER
İslami kaynaklarda genel olarak alimlerin ittifak ettikleri bilgileri göre Rabbimizin Peygamberleri ve kullarına ikramda bulunduğu, yani nimetlere kavuşturduğu ve eski günahlarından kurtardığı Aşure gününde rahmet üstüne rahmet , merhamet üzerine merhametiyle kapladığı bir gündür.
Bugünde;
Hazreti Yahya(a.s)Peygamberin gözleri açıldı.
Yeryüzüne rahmet ilk defa bugün yağdırıldı.
O gün ;Semavat ve Arz,Arş, Cennet, Cehennem ,gökler, yer, güneş, ay ve yıldızlar yaratıldı.
Allah(c.c.) Hz. Musa’ya (a.s.) Aşure gününde bir mucize ihsan etmiş, denizi yararak Hz. Musa(a.s)efendimizle taraftarlarını Kızıl denizden rahatlıkla geçmesini sağlarken, onların arkasından gelen Firavunla ordusunu ise sulara gömmüştür.
İnsanların ikinci atası olan kendi adıyla anılan Tufanda Rabbimizden getirdiği emirlere uymayanların yok olduğu, Ona inanların ise kurtulduğu tufanın ardından Hz. Nuh (a.s.)’un gemisi Cûdi dağının üzerine Aşure gününde demirlemiştir.
Kendine itaat etmeyen hemşerilerinin bu iti at etmemeleri nedeniyle başını alıp giderken Rabbimiz tarafından Yunus balığının karnına alınan Hz. Yunus (a.s.)’un Allah(c.c.) tarafından affedilerek bu balığın karnından Aşure günü kurtulmuştur.
Yenmesi yasaklanan meyveyi kendisini kandıran şeytana uyarak yemesi nedeniyle Mevla’mız tarafında cezalandırılarak dünyaya gönderilen İlk İnsan ve ilk Peygamber Hz. Âdem (a.s) atamızın tövbesi Ezel ve Ebet olan Mabudumuz tarafından Aşure günü kabul edilmiştir.
Duası Kabul edilen Hz. Adem(a.s.) atamız Hz. Havva anamıza aşure günü kavuşmuştur.
Hz. Yusuf(a.s.) efendimiz kendisini kıskanan kardeşlerin tarafından atıldığı kuyudan Aşure günü Rabbimizin izniyle çıkarılmıştır.
Hz. İsa (a.s.)efendimiz o gün dünyaya gelmiş ve o gün Rabbimizin emriyle gök semaya yükseltilmiştir.
Hz. Davud (a.s)efendimizin tövbesi de yaratıcımız tarafından o gün ,yani Aşure günü kabul edilmiştir.
Hz. İbrahim’in (a.s.)efendimizin evlat isteğinin Rabbimiz tarafından kabul edilmesiyle oğlu Hz. İsmail(a.s.) efendimiz o gün doğmuştur.
Hz. Yakub (a.s.) efendimizin, evlatları tarafından kuyuya atıldıktan sonra kervancılar tarafından düştüğü kuyudan çıkartılarak Mısır Sarayına köle olarak satılan oğlu Hz. Yusuf'(a.s.) efendimizin hasretinden dolayı kapanan gözleri onun yaşadığıyla ilgili aldığı müjdeyle Aşure günü açılmış ve yeniden görmeye başlamıştır.
Şeytan’ı laininin tüm maddi ve manevi zulümlerine arğmen Hz. Eyüp(a.s.)’nin Rabbimize olan teslimiyetini en çıplak şekilde gördüğü 7 sene boyunca çektiği onca maddi ve manevi ızdıraba rağmen, hemşerileri ve akrabalarının kendisine yaptıkları zulme imanıyla göğüs germesinin mükafatını gören çektiği acı ve ızdırabıyla inim, inim inlediği hastalığından Aşure günü şifaya kavuştu.(*)
GÜN HATIRINA HAKKIN RIZASI İÇİN ORUÇ TUTULMALI,EN AZ BİR GÜNLÜK KAZA NAMAZI KILINIP AKRABALAR,HASTALAR YAŞLILAR ZİYARET EDİLMELİ GARİPLER SEVİNDİRİLMELİ
Bu konuda bir çok dini kaynakta bulunan bilgiye göre Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(S.A.V) bu günün bol bol ibadetle, orta başlıkta belirtilenler le birlikte Oruç konusunda ise Yahudilere benzememek için 9 ve 10 Muharrem veya 10 ila 11 Muharrem günün oruçlu geçirilmesini ümmetine bildiriyor
Sözün özü bugün Allah(c.c.)’n indindeki müstesna bir yeri olan Muharrem ayının içindeki müstesna günlerden olan Aşure günü bahşettiği mükafatların verildiği zaman diliminin yıl döneminde tüm din kardeşlerimizle birlikte bu satırları okuyan din kardeşlerimizle Hakkın bunları yazmaya vesile kıldığı yer yüzünün en edna kulununda bu zaman diliminden en iyi şekilde Hakkın faydalanmaları dileğiyle
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
(*)Kaynak Sahih-i Müslim Şerhi,6:140.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.