ASÜ’NÜN İSTİKBALİ MESELELERİ İLİMLE ÇÖZMESİ MİLLETLE MESLEK ODALARININ SAHİPLENMESİNDE
Temeli ilimizin hayırlı evlatlarından Eğitimci –Yazar, Akademisyen ve siyasetçi Orhan Aydın tarafından dönemin Selçuk Üniversite Rektörü Profesör Dr. Halil Cin’i ikna ederek 1986-87 eğitim ve öğretim yılında eğitime açtırdığı Meslek Yüksek Okuluyla atılan.
1992’ye kadar birçok Fakülte ve Yüksekokuluna ulaşmasına rağmen akla gelen her yönüyle kendisini ispatlamış Selçuk Üniversite’sinden akla ziyan bir kararla kopartılarak o sene kurulan Niğde Üniversitesine bağlanan, bu bağlanmadan 13 yıl sonra kurulan bölgemizin ve ülkemizin en başarılı devlet üniversiteleri arasına giren Aksaray Üniversitesi (A.S.Ü) 17 yaşında.
RAPOR HAZIRLAMASI İÇİN GÖNDERİLMESİNE RAĞMEN PEŞİN HÜKÜMLE BİZE BUNU LAYIK GÖRMEDİĞİNİ SESLİ DÜŞÜNEREK ORTAYA KOYAN YETKİLİNİN FİKRİNİ BELGEYLE TERSİNE CEVİRTTİM!
1986-87 Eğitim ve Öğretim yılında memleketimizin hayırlı evlatlarından Orhan Aydın’ın bu çabasının gerçekleşmesi için araştırma yapılması için gönderilen yetkilinin Aksaray’a Yüksek Okul açılmasına taraftar olmamasını dönemin Belediye Başkanı Muhammed Emin Gürün’ün makamında yüksek sesle düşünmesine şahit oldum.
Bu sesli düşünmenin yanlışını tarafımdan hazırlanan ve ilimizin 56 yıllık 2. İlçelik esaretinden kurtulması çalışmalarını başlatan gazetenin manşetine de ilham veren ve Aksaray’ın o zaman Türkiye’nin 67 olan vilayetinin 31 ‘nin merkez ilçesinden hem yüz ölümünün büyük hem de nüfus ununda fazla olduğunu kanıtlayan belge ile fikrin kelimenin tam haliyle tersine çevirttim.
O tarihten itibaren kurumun 10. Yılında Rektörlüğe gönderdiğim bilgi notunda da belirttiğim gibi A.S.Ü’nün kurulmasına kadar sürekli olarak meslektaşlarımızla ile birlikte meseleyi gündemde tuttuk.
Kuruluşunu sağlayan ilk kanunun kabul edildiği 30 Aralık 2005 ile veto edilen bu kanunun yeniden kabul edilmesi ile fiilen kurulmasının yıldönümlerin dede 17 yıldır sürekli olarak yaptığım haberler ve yazdığım köşe yazılarıyla gündemde tutulmasını sağladığım.
“KENDİSİ HİMMETE MUHTAÇ DEDE KİME HİMMET EDE”SÖZÜNDEKİ GİBİ AKSARAY KAMPÜSÜ AKLA ZİYAN SELÇUK ÜNİVERSİTESİNDEN AYRILARAK O SENE KURULAN NİĞDE ÜNİVERSİTESİNE BAĞLANDI
Bu çalışmalar aralıksız şekilde sürdürülürken 1992 de akla ziyan bir şekilde “Kendisi Himmet Muhtaç Dede Kime Himmet Ede” sözündeki gibi yeni kurulan ve katacağı hiçbir artısı olmayan Niğde Üniversitesine bağlanan Aksaray kampüsünün bu bağlantıdan kurtulması için sürdürülen çalışma aralıksız olarak 2002’ye kadar devam etti.
2002’de Aksaray’dan TBMM’sine seçilen Ahmet Yaşar ,Ali Rıza Alaboyun, Ruhi Acıkgöz ve Ramazan Toprak’ın seçimin ardından başlattıkları azimli çalışma sonunda Ak Parti hükümetinin ilk Üniversite kanunu olan 15 yeni Devlet Üniversite Kurulması hakkındaki kanun içine Aksaray’ında aldırmaları ve bu kanunun dönemin YÖK ile Cumhurbaşkanlığı tarafından çıkartılan engellere rağmen YÖK başkan yardımcılığına gelen Profesör Dr. Ethem Tolga ile Vali Hüseyin Avni Coş’la, Belediye başkanı Nevzat Palta ile İGM başkanı İsmail Baysal, Ethem hocanın ağabeyi Yüksek Mimar Arslan Tolga ile ablası Eczacı Dilek Terzioğlu’yla Meslek Odaları ve STK’ların perde önü ve arkasındaki samimi çabayla YÖK’ün yeni kurulacak Üniversiteler için getirdiği kıstasların karşılandığı çalışmayla 30 Aralık 2005’de kabul edilen fakat Cumhurbaşkanı Sezer tarafından veto edilen kanunun aynı azimle yeniden 2006’nın Mart ayında mecliste kabul edilmesiyle 17 yıl önce üniversitemiz kuruldu.
ASÜ’NİN İSTİKBALİ İLMİN IŞIĞINDA AKSARAY İLE BİRLİKTE GELİŞMESİNDE,AKSARAYIN GELİŞMESİ İSE KURUMUN MESLEK ODALARI,STK’LAR VE KAMU İLE YAPACAĞI ÇALIŞMAYLA İLİN RONTGENİNDE!!!
Bugün 17 yaşında olan A.S.Ü. ’nün istikbalinin ilki mevcut kampüs sahasının Rektör Profesör Yusuf Şahin hoca ile ekibi tarafından başlatılan yenilenebilir enerji ile elektrik ihtiyacının karşılanmasının yanında mevcut çimler ile ağaçların ömrünü uzatacak, mevcutlarının ömürlerinin uzatmasına katkının yanında yenilerinin ekilmesine de imkan verecek olan tatlı suyun ASÜ yönetimiyle DSİ, İl Özel İdaresi ve Belediye ile işbirliğiyle sağlanmasının yanında bilimsel başarılarını arttırarak devam etmesinde.
İkincisi ise Rektör hoca Yusuf Şahin ve yönetimi tüm Fakülte Dekanlıkları ile Meslek Yüksek Okul müdürlükleri tarafından her zaman ve her şartta ahde vefanın öne çıkartması ve kendisinin istikbalinin Aksaray’ın istikbalinde olduğu gerçeğiyle vatandaşa dokunacak hizmetleri ve bunların başarısı için Meslek Odalarıyla iş birliğinde.
Kamu otoritesiyle Siyaset kurumlarıyla Odalar ve STK’ların da ilimizdeki tüm kurumlarla birlikte A.S.Ü’ yü sahiplenmesinin sağlanmasında.
Üniversite yönetimiyle Meslek Odaları, STK’lar ile Siyasetçiler tarafından gerekenlerin yerinde ve zamanında yapılması dileğiyle medarı iftarımız ASÜ’ müzün 17. Kuruluş yıldönümünü ilimiz, bölgemiz ve ülkemizle insanlık alemine maddi ve manevi faydalara vesile olması dileğiyle tebrik ederim.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.