AŞÜRE VE FAZİLETLERİ
Bugün Mevla’mızın izniyle idrak edilecek olan Aşure Semavi dinlerden Yahudilik te kutsal kabul edildiği gibi Yüce dinimiz İslam’ın dininin Ehli sünnet ve Şia mezhepleri mensupları tarafından da kutsal olarak kabul edilen gündür.
AŞÜRE HZ.ADEM(A.S.) NİN TÖVBESİNİN KABUL OLDUĞU HAKKIN NİCE İKRAMLARININ EMSALSİZ GÜNÜDÜR!!!
Bu konuda çeşitli kaynaklarda verilen bilgide
Hz. Âdem(A.S.) Peygamberin işlediği zelleden(hata veya sürçme) sonra ettiği tövbenin kabulü, Hz. Nuh(A.S.)’un gemisinin tufandan kurtulması, HZ. Yunus(A.S.)’un bir balığın karnından çıkması, Hz. İbrahim(A.S.)’nin ateşte yanmaması, Hz. İdris(A.S.)’nin diri olarak göğe yükseltilmesi (çıkarılması), Hz. Yakup(A.S.)’nin oğlu Hz. Yusuf(A.S.)’a kavuşması, Hz. Eyyüp( A.S.)’nin hastalıklarının geçip iyileşmesi, Hz. Musa(A.S.)’nin Kızıldeniz’den geçip İsrailoğulları’nı Firavun’dan kurtarması, Hz. İsa(A.S.)’nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi (çıkarılması). Bu olayların hepsi İslam dini içinde önemli bir yere sahip olan mucizelerdir.
AŞURE GÜNÜ ORUÇ TUTMAK SÜNNETTİR
İslam inancına göre Aşure günü oruç tutmak sünnettir ve bu oruca “aşûre orucu” denir. Aşure orucu İslam öncesi dönemde de Araplar tarafından bilinirdi. Ayrıca, museviler de Aşure günü oruç tutarlar. İslam bilginlerinin geneline göre İslam dininin ilk zamanlarında, Ramazan orucu mevcut değilken, aşure orucu tutmak vacipti.
Fakat Ramazan orucu farz olduktan sonra aşure orucu İslam bilginlerinin iştiharıyla sünnet olduğuna karar verilmiştir.
Musevi geleneğinden ayırmak için sadece -Muharrem ayının on birinci günü olan Aşure Günü’nde değil de, Muharrem ayının 8,9 ve 10’uncu günlerinde oruç tutulmasının daha iyi olacağı belirtilmiştir Müslümanların. 3 gün orçş tutması eftal olarak kabul edilmiştir .
Yüce dinimiz İslam kolaylık dinidir. Bu nedenle Üç gün sünnet gereği oruç tutulması tavsiye edilmesine rağmen bu güne hürmeten sevabını sadece Rabbimizden beklemek kaydıyla en azından 1 günde oruç tutulmasının da makbul olduğu belirtilmiştir.
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bir sefer zamanına denk geldiğinde 10.uncu günü oruç tutmuş ve şöyle buyurmuşlar: “Bir dahaki aşûreyi 3 gün de oruçlu geçirelim” dediği konunun uzmanı İslam alimleri tarafından belirtilmiştir.”
Tüm din kardeşlerimizin Aşüre gününü hayırlara vesilesi dileğiyle tebrik ederim.
Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
(*)Bu günkü yazım için Rehber Ansiklopedisi ve İslam Ansiklopedileriyle Vipiked Aşüre maddelerinden faydalanıp alıntı yaptım. Emeği geçenlere teşekkür ederim. Ali Genç