ALLAH(C.C.) İLE PEYGAMBERİMİZ HZ. MUHAMMED(S.A.V)’DE RAMAZAN ORUCUNU ÖVÜYOR!!!
Bu gün 11 ayın sultanı içinde onun bulunmadığı 80 yıllık ömürden daha kıymetli olan Kadir gecesini de bağrında barındıran 2023 yılının farz orucunun başladığı hicri kameri takvime göre1 Ramazan 1444.
Yüceler, Yücesi her şeyi yoktan var eden ve kendisinin uygun gördüğünde ise yok eden ve yok edecek olan var olan her şeyin mutlak Maliki olan Rabbimizin biz kullarının Dünya ve Ahret mutluluğu için bize sınırsız denebilecek rahmetini bahşettiği belki bir daha elimize geçmeyecek olan Ramazana başlıyoruz.
MEVLA’MIZ AYETİ KERİMELERİNDE,RESULÜ PEYGAMBERİMİZİN HADİSLERİNDE RAMAZAN ORUCU!!!
Önce Mevla’mızın yüce kitabı Kuranı Kerimimizden Ramazan orucuyla ilgili 3. Ayeti kerime;
Ey iman edenler! Sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç tutmak size de farz kılındı. Umulur ki böylece günah ve fenalıklardan korunursunuz Bakara Suresi 183. Ayeti. Kerime.
Sayılı günlerde olmak üzere (oruç size farz kılındı). Sizden her kim hasta yahut yolcu olursa (tutamadığı günler kadar) diğer günlerde kaza eder. (İhtiyarlık veya şifa umudu kalmamış hastalık gibi devamlı mazereti olup da) oruç tutmaya güçleri yetmeyenlere bir fakiri doyuracak fidye gerekir.
Bununla beraber kim gönüllü olarak hayır yaparsa, bu kendisi için daha iyidir. Eğer bilirseniz (güçlüğüne rağmen) oruç tutmanız sizin için daha hayırlıdır. Bakara suresi 184. Ayeti kerime.
Ramazan ayı… İnsanlar için hidayet olan ve doğru yolu ve (hak ile batılı birbirinden) ayıran apaçık belgeleri (kapsayan) Kur’an onda indirilmiştir. Öyleyse sizden kim bu aya şahid olursa artık onu tutsun. Kim hasta ya da yolculukta olursa, tutmadığı günler sayısınca diğer günlerde (tutsun). Allah, size kolaylık diler, zorluk dilemez. (Bu kolaylık) sayıyı tamamlamanız ve sizi doğru yola (hidayete) ulaştırmasına karşılık Allah’ı büyük tanımanız içindir. Umulur ki şükredersiniz. Bakara suresi 185. Ayeti kerime.
PEYGAMBER EFENDİMİZ HZ. MUHAMMED(S.A.V.)İN DİLİNDEN MÜBAREK RAMAZANI ŞERİF!!!
“Oruçlunun rahatlayacağı iki sevinç anı vardır; birisi iftar ettiği zaman, diğeri de orucunun sevabıyla Rabbine kavuştuğu andır.” (Buhari, Savm 9; Müslim, Sıyam 163)
“Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’ tan bekleyerek orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.” (Buhari, İman 28, Savm 6)
“Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.” (Buhari, Savm 5)
“Ramazan ayında yapılan umre tam bir hac sayılır, yahut da benimle birlikte yapılmış bir haccın yerini tutar.” (Buhari, Umre 4)
“Kim bir oruçluyu iftar ettirirse oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizi, Savm 82)
“Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir.
Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur.” (Nesai)
“Oruç tutanın uykusu ibadet, susması tesbih, ameli kabul ve duası müstecab olur.” (Resulullah s.a.v)
“Eğer sorulsa ki, neden ramazan ayının orucu bundan az veya fazla farz kılınmadı? Şöyle cevap verilir: Çünkü bu, zayıf ve güçlünün gücünün yettiği bir miktardır.” (İmam Rıza a.s)
“Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teala bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.” (Buhari, Cihad 36; Müslim, Sıyam 167- 168)
Yüce Mabudumuzun ve Habib Peygamber efendimiz Hz. Muhammed(s.a.v)’in övgü ile bahsettiği ve tutanlar nice hesaplanamaya getirileri olan Ramazanımızı tüm İslam alemine hayırlara vesilesi dileğiyle tebrik ediyorum. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.
(*) Bu günkü yazımda yer verdiğim Ayeti kerimelerle Hadisi şerifleri “https://www.kuranmeali.com/AyetKarsilastirma.php?sure=2&ayet=183
https://www.kuranvemeali.com/bakara-suresi/184-ayeti-meali
https://kuran.diyanet.gov.tr/tefsir/Bakara-suresi/192/185-ayet-tefsiri
https://www.nefisyemektarifleri.com/blog/ramazan-ve-orucla-ilgili-hadisler-ayetler-kiymetli-nasihatler/”dan aldım. Emeği geçenlerden Mevla’mızın razı olmasını niyaz ediyorum. Ali Genç