DOLAR 32,3212
EURO 35,0797
ALTIN 2.300,60
BIST 9.066,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 18°C
Hafif Yağmurlu
Niğde
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 22°C
Cts 24°C
Paz 22°C
Pts 23°C

AKSARAY’DA YAPILACAK YENİ TOKİ KONUTLARININ YERİ MUTLAKA DEĞİŞTİRİLMELİ!!!

10.03.2023
281
A+
A-

Başlıkta dile getirilen mesele Aksaray ile birlikte başta Karaman, Afyonkarahisar, Niğde ve Kayserimizin yanında bu yazıda belirtilen olumsuzluğa sahip olan her yer için geçerlidir.!

11 İLDEKİ ASRIN EN BÜYÜK FELAKETİNDE YIKILAN YÜZ BİNLERCE BİNANIN AKSİNE 168 BİN TOKİ KONUTLARININ TAMAMININ İÇİNDEKİLERİN CANINI VE MALINI KORUMA SAĞLAMLIĞIYLA YENİ İNŞAAT YAPIMINA ÖRNEK OLDU!!!

Afet bölgesi olarak ilan edilen Elazığ ile birlikte 11 şehirdeki on binlerce bina ve yüz binlerce daire ve müştemilat yıkılırken bunun istisnası içinde yaşayanların canını ve malını koruyan 168 bin 344 konut oldu.

46104 VATANDAŞA MEZAR OLAN YIKIMIN ANA SEBEBİ İNŞAAT TEKNİĞİNE UYULMAMASI VE KALİTESİZ MALZEME!

11 ilimizi vuran asrın en büyük felaketi olan Kahramanmaraş merkezli 2 depremde birçok isim yapan müteahhittin yıkılan binaları 46 bin 104 vatandaşımıza mezar olurken bunlara istisna hiçbir zarar görmeyen TOKİ konutlarıyla inşaat yapılacak yerde yapılan zemin etüdünden elde edilen tekniğine uygun projelendirilen ve kaliteli malzeme kullanılanlar oldu.

İKİ MUAZZAM DEPREMLE BİNLERCE ARTÇIYA RAĞMEN AYAKTA KALAN AVİZE MAĞAZASI,MÜHENDİS VE MİMARLAR ODASI BİNASI YENİ BİNALARI YAPACAK OLANLARIN TAMAMININ MUTLAKA ÖRNEK ALMALARI GEREKENLERDİR!!!

Haberleri seyrederken yıkılmayan binalardan biri harabeye dönen yüzlerce bina arasındaki camı bile çatlamayan Kahramanmaraş Mimarlar ve Mühendisler Odası binasıyla ilin merkez ilçelerinden Onikişubat‘ın Yusuflar Mahallesi Şekerdere Bulvarı’nda bulunan ve iki büyük depremde hiç zarar görmeyen 4 katlı avizeci dükkanıydı.

4 katlı avize dükkanının bulunduğu bina 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerle binlerce irili ufaklı artçıya rağmen hiç etkilenmeyen avize mağazasının 4 katında bulunan onlarca avizenin halen tavanda sağlam bir şekilde durduğunu görenler şaşkına döndü.

BÜYÜK FELAKETTE 46104 CANA MEZAR OLAN BİNALARIN YIKIM SEBEBİ ÇÜRÜK ZEMİNLE KALİTESİZ MALZEME!!!

Bin yıllık dönemde bir defa kaydedilecek olan bir felaketin yaşanmasının ardından bilgi veren yerli ve yabancı teknik insanlar binaların yıkılmasının ana sebebinin başında yer tercihinin, ardından ise inşaatın tekniğine göre yapılmamasıyla yapımda kaliteli malzemeden ödün verilmemesi olduğunu belirttiler.

DEPREM GERÇEĞİYLE YENİ BİNALARDA MUTLAK YER SEÇİMİ,YAPIM TEKNİĞİ VE MALZEMEYE AZAMİ DİKKAT EDİLMELİ

Deprem bölgesindeki çok çok istisna dışında kalan binalar haricindekilerin tamamının yıkılmasının aksine radye(radyal) temel ve tünel inşaat yapım yöntemiyle yapılan 168000 TOKİ konutunun aynı gün meydana gelen iki büyük deprem ile bunları takip eden binlerce artçı depremin yanında yine bu illerin bazılarında meydan gelen irili ufaklı bir çok müstakil depremden zarar görmemesinin ilki hiç şüphesiz bu binaların yapıldığı yerler olurken, ikincisi ise radye temel ile tünel sistemi yöntemiyle birlikte kaliteli malzemenin kullanılması oldu.

Bir musibetin bin nasihatten evla olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak istisnasız olarak ülkemizin her yerinde yeni binalar yapılırken başta fay hattına uzaklığı ile sıvılaşmış zemine dikkat edilerek yapılacak binanın projelendirilmesinde en uygun olan yapım tekniğinin yanında imalatında aynı kalitede olmasından milim taviz verilmemeli.

TOKİ’NİN SAĞLAMLIK EFSANESİNİN YIKILARAK ON BİNLERCE AKSARAYLIYA MEZAR OLMAMASI İÇİN PLANLANAN YENİ TOKİ’LER İÇİN AYRILAN İSTİKLAL MAHALLESİNDEN ZEMİNİ DAHA SAĞLAM OLAN YERLERE KAYDIRILMALI!!!

Bilim adamlarının sağlam konutlar için yaptıkları açıklamalar göz önüne alındığında Aksaray’da yapımı planlanan ve kuraları da çekilen yeni TOKİ konutlarının yapımı için belirlenen yer olan İstiklal Mahallesinin maksimum 25 sene öncesine kadar sular altında bulunan bir yer olması nedeniyle buradaki sıvılaşmanın ve bunun olumsuz etkisi göz önüne alınmalı.

AKSARAY VALİLİĞİ,BELEDİYE,ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ İLE BELEDİYE İMAR MÜDÜRLÜĞÜ İZİN VERMESİN!!!

İstiklal Mahallesinin zeminindeki sıvılaşma göz önüne alınarak buraya yapılacak konutlarının mevcut belirlenen yerde konutların yapılmasına engel olmamak yüksek ihtimalli gelecek felakete göz yummak olur.

Kesin olan olumsuzluğun yaşanmaması için yeni konutların yerinin zemine sağlam olan yere zaman geçirilmeden kaydırılması için bölgede İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Yüksel çelik Afad il müdürü Cezmi Türkmen ile ilimizden giden personel ile diğer illerden gelen ekipleri organizesiyle taktire şayan başarılı hizmetlerle gönüllere giren koordinatör Vali olarak görev yapan Vali Doç. Dr. Hamza Aydoğdu, depremin hemen ardından ekibiyle olay yerine giden ve bir çok çalışmaya refakat eden Belediye Başkanı Dr. Evren Dinçer tarafından gerekenin yapılması ve yaptırılması dileğiyle.

Cuma’mız mübarek olsun. Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.