NİĞDE SON DAKİKA
BAŞKAN ÖZDEMİR’DEN YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI MESAJI
NİĞDE’DE 2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜVENLİK TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
KADINLAR GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRİYOR
NİĞDE İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ 33 YENİ DOKTORU MİSAFİR ETTİ
BAŞKAN UĞURLU’DAN ÖĞRENCİLERE TAM DESTEK: KIRTASİYE MALZEMELERİ HAZIR!
NİĞDE VALİLİĞİ VE PAYDAŞLARINDAN YENİ EĞİTİM PROJESİ: DENETİMLİ SERBESTLİKTE MEYVE AĞAÇLARI AŞILAMA VE BUDAMA EĞİTİMİ BAŞLIYOR
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDE MESAİ DIŞI POLİKLİNİK HİZMETİ DEVAM EDİYOR
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NDEN DOLANDIRICILIK UYARISI
51 HABER GAZETESİ’NDEN YENİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI ZİYARETİ
NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ’NDE 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI DOLAYISIYLA KONFERANS DÜZENLENDİ
ANKARA TEMASLARIYLA NİĞDE’DE DEV PROJELER HAYATA GEÇİYOR
ULUKIŞLA BELEDİYE BAŞKANI ALİ UĞURLU’DAN ÖĞRENCİLERE KIRTASİYE DESTEĞİ MÜJDESİ
BAŞHEKİM DOĞAN’A BELEDİYE BAŞKANI EMRAH ÖZDEMİR’DEN ZİYARET
NİĞDE BELEDİYESPOR’DAN COŞKULU SEZON AÇILIŞI
NİĞDE’DE 2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI SENE BAŞI TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
NİĞDE’DE ŞEHİT AİLELERİNE YÖNELİK ÖRNEK SAĞLIK PROJESİ HAYATA GEÇİRİLDİ
NİĞDE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ’NE 33 HEKİM ATANDI
NİĞDE’DE 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI’NIN 102. YIL DÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI
HAYIRSEVER VATANDAŞ, NİĞDE BELEDİYESİ’NE MOBİL AŞEVİ BAĞIŞLADI
BOR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ’NE YENİ ŞUBE MÜDÜRÜ ATANDI
DOLAR 33,9762
EURO 37,6709
ALTIN 2.725,36
BIST 9.771,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde °C
Niğde
°C
°C
°C
°C
°C

DİNÇER 2.SİNİ MAYALAYANIDA TARİHİN TEKERRÜR ETEMEMESİ İÇİN ZİNDE TUTSUN!!!

21.06.2024
59
A+
A-

Tarihin Aksaray için iki defa tekerrür etmesinin sebebi oluşan tecrübelerin gereğinin yeri ve zamanında yerine getirilmemesidir.!!!

1.VİLAYETLİKTE GÜNDEM OLAN DEMİR YOLU TÜRKİYE DEMİR AĞLARIYLA ÖRÜLÜRKEN İL OLMAMIZI BAŞARANLARIN SAĞLADIKLARI MADDİ VE MANEVİ İMKANLARLA SAĞLANSAYDI AKSARAY İÇİN TARİH 2 KEZ TEKERRÜR ETMEZDİ!!!

Aksaray için gerekenlerin yeri ve zamanında yapılması nedeniyle tarihi tekerrür etmesine en önemli ve somut kanıtı ise 13 Ekim 1920 günü 40 Numaralı kanun görüşüldüğü gün gündem gelenin gereğinin yapılmamasıdır.

Aksaray’ın 1. İlçelik esaretinden kurtularak il olmasını sağlayan 40 numaralı kanun Büyük Millet Meclisinde görüşülürken Burdur Milletvekili  Soysallı İsmail Suphi tarafından gündeme getirilen Aksaray’ın Çakmak tren istasyonuna bağlanması konusundaki isteği  10. Yıl marşına konu olan Türkiye Cumhuriyetinin ilk on yılında demir yolları ağlarıyla ördürülmesi çalışmaları içine il yapılmamızı sağlayanlar tarafından alınarak Aksaray’ın demir yoluna kavuşmuş olması sağlansaydı 20 Mart 1933 günü kabul edilen 2197 sayılı yasanın gerekçesi ortadan kaldırılırdı.

Gerekenin 13 yıl içinde yapılmaması nedeniyle Aksaray’ın ulaşım yolları dışında kalarak körfez konumunun devam etmesi 2. İlçeliğin oluşmasına ana sebep oldu.!!!

1933 yılında oluşan olumsuzluğun tekrarlanmaması için gerekenlerin yeri ve zamanında yapılması çerçevesinde 5 yıl önce 14.10.2019 Pazartesi günü “DİNÇER  2 İLÇELİK ESARETİMİZİN UNUTTURULMAMASINIDA YIL DÖNÜMLERİNİ ANARAK SAĞLATSIN!!!” başlığı altında;

Bir şeye sahip çıkılması o yerin geçmişi, geçmişindeki güzel ve hüzünlü günleriyle oranın tarihiyle birlikte kültürünün, siyasetinin, başarı ve başarısızlıklarının tam olarak öğrenilmesiyle mümkündür.!!!

Bundan dolayı şehirlerin atası, maddi ve manevi ilimlerle bilimin gelişmesini sağlayan sayısız ilkler ve teklerin merkezi, zaferler ve iyi insanlarla alimlerle kahramanlar ve devlet adamlarının diyarı Selçuklunun şanlı başkenti Aksaray’ın öncelikle şanlı geçmişinin iyi bilinmesinin sağlanması.

Ardından ise aynı bilgilendirmeyle birlikte mutlaka asla hak etmediği, asla da hak edilmeyecek olan 2 ilçelik esaretinin ve bu uygulamadan dolayı oluşan maddi ve manevi zararlarımızın da hemşerilerimiz tarafından bilinmesinin sağlanması şarttır.!!!

Bu hiçbir zaman hak etmediğimiz ve etmeyeceğimiz  bir çoğunu 67 yıllık ömrüm ve 48 yıllık mesleğim boyunca bizzat şahit olduğumuz sayısız olumsuzluklara sebep olan uygulamalar nedeniyle çekilen maddi ve manevi sıkıntıların ve bunların sebeplerinin işinin uzmanları tarafından masaya yatırılması.

Bu çerçevede yakın tarih denebilecek 1840 ve 45 ila 1920,1933-89 arasında toplam olarak 131 veya 136 yıl süren ve her yönüyle adeta bizi yer yüzünden silen, gelişip serpilmememiz içinde bizi kaybetmek istemeyenler tarafından  adeta preslenmemi zinde.!!!

13 Ekim 1920’de 75/80 yıl süren ilk ilçelik esaretinden kurtulduğumuz gün BMM sinde konuşan dönemin Kütahya milletvekili bir zamanda Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğünü yapan Besim Atalay tarafından bize  ilk ilçelik esaretimizde reva görülenler anlatılıyor.

NİĞDE VİLAYETİ TARAFINDAN AKSARAY’IN SAHİP OLDUKLARI RESMİ VE ÖZEL YAYINLARA SOKULMADI

Toplam olarak 131 yıl süren iki ilçelik döneminde sahip olduğumuz tüm maddi ve manevi değerlerimizin özellikle matbuatın gelişmesinden itibaren Osmanlı dönemindeki yayınlarla birlikte Türkiye Cumhuriyeti devleti dönemindeki resmi ve özel yayın organlarına da Aksaray’ın sahip olduklarının girdirilmemesi nedeniyle sahip olduklarımızın bilinmesi sağlanmadığından yer altı ve üstü tüm kıymet biçilmeyenlerimizle geçmişimiz ve geçmişimiz boyunca oluşan bilgi  ile kültür birikimimizde yok sayıldı.!!!

Bu yok sayılmadan dolayı bunlardan faydalanamadığımızdan/faydalandırılamadığımızdan fakru zaruret içine düşmemizin de unutulmamasıyla yapılan tespitlerle  bu tespitler çerçevesinde oluşan olumsuzlukların giderilmesi için yapılması gerekenleri de  Mevla’mızın izniyle Pazartesi günü kaldığı yerden gerekenlerin mutlaka ve mutlaka yapılması ve yaptırılması için devam edeceğim.

GEREKENLERİ YAPMAYANLARDAN BU CAN BU TENDE İKEN HESAP SORACAĞIM GİBİ GELECEKTEDE HESAP SORULUR!

Ellerinde iğne ucu kadar imkan olup bunu  meşru yollardan Aksaray’ın ve  coğrafi konumumuz nedeniyle bölgemiz için yapmayanlardan bu can bu tende bu akıl başta iken meşru çerçevede hesap soracağımın.

Benim Hakka yürümemden sonrada günümüzü okuyan ve yazanlar tarafından da gereğini yapmayanlardan hesap sorulacağının unutulmaması için Pazartesi günü yazılanlarında takibi dileğiyle il olmamızda emeği olanların Hakka yürüyenlerin ruhlarının şad mekanlarının Cennet olması, yaşayanlara ise Mevla’mızdan sağlık imanlı uzun ömürler niyazıyla resmen il oluşumuzun 35.yılı kutlu olsun.

Cuma’mız mübarek olsun.

Rabbim yar ve yardımcımız olsun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.