DOLAR 34,9466
EURO 36,7211
ALTIN 2.977,22
BIST 10.125,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Niğde 3°C
Az Bulutlu
Niğde
3°C
Az Bulutlu
Cts 8°C
Paz 4°C
Pts 4°C
Sal 6°C

Rektör hocamızın konuşması

04.12.2023
119
A+
A-

Üniversitemiz Ayhan Şahenk Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi’miz ile Niğde Orman İşletme Müdürlüğü iş birliğinde düzenlediğimiz “Bal Ormanı Kurulumu (Ormanlardan Bal Akacak) Fidan Dikimi Etkinliği”mize hoş geldiniz, sefalar getirdiniz.
Bildiğiniz üzere Anadolu’nun Yükseköğretim ve Bilimde Parlayan Yıldızı olan Üniversitemiz, birçok alanda bilim, ar-ge, teknoloji ve inovasyonda öncü konumuyla bölgesel kalkınma vizyonuyla çok önemli çalışmalara imza atıyor. Bu anlamda tarım alanında yürüttüğümüz bilim, eğitim öğretim ve uygulama faaliyetlerimiz de bu çalışmalarımızın başında geliyor. Hatta bu çalışmalarımız neticesinde Üniversitemiz, TÜBİTAK’ın 2023 Üniversitelerin Alan Bazında Yetkinlik Raporu’na göre şu anda Türkiye’deki 208 üniversite arasında birinci sırada yer alma başarısı elde etti. Üniversitemizin tarım alanındaki çalışmalarını çevreyle bütünleşik olarak algılamasının ve yürütmesinin bu başarımızdaki en önemli etken olduğunu söyleyebiliriz. Dolayısıyla tarım uygulamalarına bilimsel çerçevede yaklaşan Üniversitemiz, doğaya bağlı tarımı etkileyen iklim değişikliklerini de göz önünde bulundurarak bu çalışmalarını yürütüyor.
Bu kapsamda Merkezimizdeki Hayvansal Tarım faaliyetleri arasında yer alan arıcılık çalışmalarımız için doğa dostu arı-orman ilişkisini maksimize etmemiz gerekiyor. Bu amaçla burada bal ormanı kurulumu oldukça önemlidir. Nitekim bu bal ormanlarında dişbudak, iğde, mahlep, ceviz, alıç, badem, ahlat, katalpa, yalancı akasya ve lavanta bitkileri öne çıkıyor. Biz de 2027 yılına 180 dekarlık bal ormanı için bu türdeki bitkilerle bal ormanı kurulumunu tamamlamayı planlamaktayız. Proje kapsamında 80 dekar alana lavanta dikimi, 50 dekarlık alana ise çeşitli meyde fidanları dikeceğiz. Bugün bizleri bir araya getiren fidan dikimi etkinliğimizde ise bu planlamamızın ilk uygulamasını hayata geçireceğiz. Bu çerçevede Niğde Orman İşletme Müdürlüğü’müzün destek ve katkılarıyla 1000 adet fidanı Merkezimizde toprakla buluşturacağız.
Kıymetli katılımcılar,
Bu etkinliğimiz vesilesiyle aynı husustaki bir müjdeyi daha burada vermek istiyorum. Niğde’mize ve bölgesine birçok alanda katkı veren bir yükseköğretim kurumu olarak Niğde Bağları efsanesini de gerçeğe dönüştüreceğiz. 30 dekarlık alanımıza Niğde’ye özgü asmaların yetiştirileceği bağ kurulumunu da planladık.
Bütün bu projelerimizin ilimiz çiftçilerine ulaştırılarak toplumsal katkıda bulunmak amacıyla Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezimiz bünyesinde “Çiftçi Eğitim Koordinatörlüğü” de kuracağız. Gerekli hazırlıklarımızı tamamladık, en kısa zamanda bu çalışmalarımızın startını vereceğiz.
Saygıdeğer protokolümüz ve değerli misafirler,
Ben bu duygu ve düşüncelerle, oldukça önemli olan bu etkinliğimize katılımınızdan dolayı memnuniyetimi ifade ediyor, her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Ayrıca çalışmalarımıza vermiş oldukları desteklerden ötürü Orman Genel Müdürlüğü Fidanlık ve Tohum İşleri Daire Başkanlığımıza ve Niğde Orman İşletme Müdürlüğümüze de ayrıca teşekkür ediyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.